Menu 

Imate li vi problema sa svojim klincima oko pisanja zadaće? Ove školske godine uvedite neke promene, pomažite vašoj deci i učinite pisanje zadaće zabavnim iskustvom.

Svi roditelji su se barem jednom u životu suočili sa klincima koji nevoljko pišu zadaću tvrdeći da ne znaju, da ne razumeju i obično traže pomoć. Roditelji se u takvim slučajevima nađu u nedoumici jer bi voleli da pomognu, a ne znaju koji je pravi način. Mi vam donosimo nekoliko saveta kako da pomažete deci oko zadaće.

Pomaganje ne rešavanje

http://www.dreamstime.com/stock-photo-teenage-boy-doing-homework-image3605960

Deca najbolje uče na primerima kako da reše određeni problem i zato da biste ih naučili dajte im formulu kako da reše zadatke, ali ih nemojte vi rešavati jer ćete im na taj način napraviti medveđu uslugu. Postavite detetu neke drugačije, ali slične zadatke i zajedno ih rešite korak po korak, a zatim ostavite dete da samo napiše zadaću.

S druge strane, ako dete nikako ne može da shvati zadatke iz matematike pokušajte ih staviti u priču, zadatak postavite kao tekstualni, možda će dete tako lakše shvatiti šta se od njega traži.

Kad je u pitanju učenje opširnijeg gradiva veoma je važno da dete redovno uči, da ponavlja lekcije čim ih obrade u školi i da se redovno podseća. To je od velike važnosti jer dete neći moći shvatiti komplikovanije lekcije ako nije usvojilo osnove. Isto tako pokažite detetu gde može naći određene informacije za neke predmete (geografija, istorija, biologija) na internetu ili u enciklopedijama, ali i vi budite dostupni za moguća pitanja ili podpitanja.

Neka vaše dete piše zadaću u kuhinji dok vi pripremate večeru ili ručak, tako ćete mu biti na dohvat ruke, ali ćete biti dovoljno zauzeti da mu se ne posvetite previše, što je takođe od velike važnosti.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-woman-boy-doing-homework-helping-young-schoolboy-to-do-his-image39363007

Korisni saveti

Koristite sva moguća sredstva. Ako dete nikako ne može da shvati matematiku, pokušajte da mu objasnite na sve moguće načine, pomoću tabela, dijagrama i svega onoga što bi moglo biti od koristi.

Pokažite na primeru. Najbolji način da dete shvati jeste da mu vi pokažete kako rešavate neki zadatak, a nakon toga mu zadajte drugi i pustite ga da ga uradi bez vaše pomoći.

Budite iskreni. Ne plašite se reći detetu da nešto ne znate. Ako niste sto odsto sigurni da znate nemojte pomagati jer ćete samo dodatno zbuniti dete. Potražite pomoć nekoga ko je upućen u problematiku.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar