Menu 

U životu svakog roditelja  dođe do tog teškog trebutka kada dete treba po prvi put ostati samo kod kuće. Evo nekoliko saveta koji će vam biti od velike pomoći.

Na našim prostorima nije zakonom regulisano do kog uzrasta bi deca trebalo da budu pod stalnim nadzorom odrasle osobe, ali stručnjaci ne preporučuju da decu ostavljate samu pre 4-5 godine, a i u tom uzrastu to treba da budu veoma kratki periodi. Ako ste odlučili da je vaš edete dovoljno zrelo da ostaje samo dok vi obavljate poslove po gradu ili radite mi vam donosimo nekoliko sitnica i saveta na koje bi trebalo obratiti pažnju.

dreamstime_s_2393484

Za početak naučite dete da je veoma važno gde će čuvati ključ i objasnite mu da to bude uvek blizu njega u džepu hlača ili oko vrata, ali tako da se ne vidi. Ako dete iz škole dolazi u praznu kuću objasnite mu da ključ nikako ne bi trebalo da čuva u školskoj torbi jer je tada verovatnoća da ga izgubi mnogo veća.

Veoma je važno da sa detetom razgovarate o granicama i pravilima ponašanja kada je samo kod kuće. Zabranite mu posete drugara dok vas nema, naučite ga kako da se javlja na telefon,  kad je vreme da pozove pomoć i pripremite ga na situacije koje se mogu desiti dok vas nema kući.

dreamstime_s_18493064

Odredite vreme kada dete treba da vam se javi telefonom, neka to bude na svakih sat vremena ili pola sata. Propušteno javljanje može značiti da je dete u nekoj nevolji i da čim prije treba da dođete kući.

dreamstime_s_29314199

Kada dođe vreme da dete ostaje samo kod kuće dobrosusedski odnosi će vam biti od velike koristi jer će se u tom slučaju dete osećati sigurno i znaće  gde da potraži pomoć ako bude bilo potrebe.

Pitajte komšije za koje znate da su najčešće kući možete li dati detetu njihov broj da ih pozove u hitnim slučajevima i obvavestite ih svaki put kada je dete samo kod kuće.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar