Menu 

Verovali ili ne samo jedan plik na koži nastao od opekotine uzrokovane suncem u detinjstvu može uduplati šansu za melanomom u kasnijem životnom dobu i zato je veoma važno da pravilno zaštitite decu od sunca tokom vrelih meseci.

Statistike govore da čak 22 odsto dece dobije opekotine od sunca u prvoj godini života dok je tokom druge godine ta brojka uvećana za duplo što je poprilično poražavajuće posebno u vreme kada se iz godine u godinu priča o opasnostima sunčevih zraka.

Deca ne bi trebalo da izgore na suncu ni u kom razdoblju detinjstva posebno u vreme nebrojeno mnogo korisnih krema za zaštitu od UV zraka i roditelji bi trebalo da budu posebno pažljivi kad je zaštita dece od sunca u pitanju. Ako ste se ikad zapitali kako to treba da izgleda pravilna zaštita od sunca, LifePressMagazin vam naravno donosi odgovore.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-cute-baby-beach-sitting-sun-lounger-image35551998

Bebe uzrasta od 0-6 meseci

Bebe u ovom periodu života uopšte ne bi trebalo izlagati direktnim sunčevim zrakama jer je njhova koža previše osetljiva za zaštitne kreme. Bebina koža sadrži malo melanina, pigmenta koji koži, kosi i očima daje boju i obezbeđuje nešto zaštite od sunca.

  • Na prozorima u kući i u automobilu obavezno koristite zaštite za prozore koje ne dozvoljavaju sunčevim zrakama da se probiju.
  • Sa bebom šetajte isključivo rano ujutro, pre 10 sati i posle 4 sata poslepodne te koristite kolica koja imaju kišobran ili neki drugi oblik zaštite koji će bebi praviti hlad.
  • Bebu oblačite u laganu i svetlu garderobu napravljenu od pamuka i koja pokriva ručice i nožice.
  • Bebi na glavu uvek stavljajte platneni šeširić širokog oboda koji će štititi bebinu glavu i vrat. Ako bebi od prvih meseci budete stavljali šeširić navići će se na njega i kasnije neće praviti probleme.

Bebe uzrasta od 6-12 meseci

Sve zaštite koje smo naveli za male bebe važe i u ovom periodu, ali se počinje i sa upotrebom krema za zaštitu od sunca.

  • Krema za sunčanje treba da ima najmanje 15 SPF (faktor zaštite od sunca) i nanosite je na sve delove kože koja nije pokrivena kao što su lice, ručice. Na tržištu se mogu pronaći kremice napravljene posebno za bebinu kožu.
  • Najvažnije je da kremu na bebinu kožu nanosite 30 minuta pre nego izađete napolje i stavljate novi zaštitni sloj na svaka dva sata.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-baby-beach-hat-sitting-sun-bed-image25730999

Deca predškolskog uzrasta

Kad su aktivni predškolci u pitanju veoma je važno da ih edukujete o zaštiti od sunca čim budu dovoljno zreli da razumeju o čemu im zapravo pričate, a naravno potrebne su i određene mere predostrožnosti.

  • Na dozvolite da se deca igraju napolju između 10 i 16 sati u toku dana i obavezno proverite da li na dečijem igralištu ima adekvatan hlad gde se dete može sklontiti.
  • Obucite dete u svetlu i prozračnu odeću koja prekriva ruke i noge, a možete potražiti i posebnu garderobu koja štiti kožu od UV zračenja.
  • U ovom periodu dete već može da nosi naočare za sunce i u tom slučaju nemojte da štedite već kupite neke kvalitetnije.
  • Najbolji izbor kad je u pitanju krema za sunčanje jesu neke vodotporne varijante posebno za one aktivnije klince i klinceze, a SPF treba da bude najmanje 15.

Kad su u pitanju mala deca, tokom najtoplijih letnjih dana, najbolja opcija je da većinu dana provedu u kući, a uz malo truda moći ćete ih sasvim dobro zabaviti i bez izlaska napolje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar