Menu 

Odvikavanje deteta od cucle može biti veoma stresno i nimalo lako kako za roditelje tako i za dete. Mi vam donosimo nekoliko saveta koji će vam možda olakšati to razdoblje.

Pedijatri preporučuju da odvikavanje od cucle počne između 9 i 18 meseci detetovog života. Onog trenutka kad dete prestane da sisa i počne jesti čvrstu hranu, vreme je i za odvikavanje od cucle. Stručnjaci su dali nekoliko saveta kako da olakšate ovaj proces.

Odredite vreme za cuclu

Naučite dete da cuclu sme da traži samo u određenim situacijama, npr. kada se uspavljuje. Čim dete zaspi, izvadite mu cuclu iz usta da se navikne buditi bez nje. U početku će verovatno biti puno vrištanja i plakanja, ali ne popuštajte, jer ako popustite, učite dete da vrištanjem dobija ono što želi.

Zabavne aktivnosti

U većini slučajeva cucla je deci zabava kad im je dosadno i zato se zajedno sa decom bavite zabavnim aktivnostima koje će im skrenuti pažnju sa cucle. Čitajte im, šetajte, idite u park, pričajte, slažite pazle… Toliko je sjajnih mogućnosti i kombinacija.

Zamena

Umesto cucle poklonite vašem detetu novu plišanu igračku o kojoj će „voditi računa“. Naučite ga da kada je tužno i usamljeno može da se mazi sa svojom igračkom, umesto što je grize. Na ovaj način dete će učiti nove načine borbe sa stresom, ali pazite da umesto cucle dete ne počne sisati palac, koji ne sme da bude zamena za cuclu.

Imajte razumevanja

Mnoge mame tvrde da su dete odvikle od cucle tako što su je umočile u nešto ružnog ukusa. Onog trenutka kad bi dete probalo cuclu, uvidelo bi da je ružnog ukusa i više joj se ne bi vraćalo. Ovo je metod koji “ne pali” kod sve dece, tako da imajte razumvanja i spremite neke druge metode. Kako ste vi odvikli dete od cucle?

Pročitajte i koji su “Najbolji trikovi za privikavanje deteta na tutu”.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Sladjana Milutinovic

    Ja sam makazama odsekla vrh cucle-tako da je moj sin imao cuclu ali mu nije cinila zadovoljstvo i sam je ostavio.Imao je 13meseci(verovatno na vreme).Inace po karakteru nije podlozan navikama ovisnosti pa je islo poprilicno lako,ni jedno dete nije isto,treba znati odabrati pravi metod a sto manje stresa i pravo vreme).

  2. Vesna Djoko Trivkovic

    Meni je stariji Brat probušijo cuclu i sipao sok od ljute papričice 😕 nikad više nisam zatražila 😁 Zoran Glisic

Napišite komentar