Menu 

Aromaterapija je postala vrlo popularan deo alternativne medicine, a sve je cenjenija i među trudnicama. Saznajte kako to pomažu eterična ulja u trudnoći.

Eterična ulja dobijamo ekstrakcijom iz raznih biljaka, a možemo ih pronaći u bio radnjama i apotekama. Postoji i na hiljade mešavina eteričnih ulja, koja imaju svoju specijalnu namenu. Aromaterapija, koja uključuje eterična ulja, postala je verovatno vrlo popularna jer živimo u vremenu stresa, gde nam nude mnoštvo novih, na žalost, često i otrovnih, lekova za smirenje, depresiju, opuštanje i slično. Međutim, aromaterapija može da pomogne na prirodan način i ne samo za ta stanja već i kod mnoštva drugih zdravstvenih problema.

Zašto u trudnoći

trudnica i cveceZa mnoge žene to je jedan od najstresnijih perioda i praćen je nizom neugodnosti – nesanica, problemi s probavom, kožom, depersijom, bolovima u mišićima, … Iako ovo važi za jedno od najdivnijih iskustava, žene trebaju malu pomoć da bi lakše kontrolisale sve prateće pojave ovih 9-omesečnih promena. (Pročitajte i tekst Bolovi u trudnoći).

Lekovi se uveliko izbegavaju u trudnoći, pa su žene često suočene sa problemima za koje pomoć mogu potražiti samo u prirodi (mada i tada pažljivo). Trudnoća je osetljiv period, pa kao i čajevi, neka eterična ulja se ne preporučuju ili čak mogu biti opasna i trebalo bi ih svakako izbegavati.

Sigurna eterična ulja i kako ih upotrebiti

Vrlo je važno da znate koja eterična ulja možete koristiti, a koja nisu sigurna u trudnoći. Naučite i kakav efekat imaju na telo, kako ih možete upotrebiti. Navešćemo samo neka poznatija i njihova dejstva, korisna za trudnice. Ulja obavezno razblažite sa malo vode pre upotrebe, je mogu biti poprilično jaka. Koristite ih u kupkama (pazite samo da voda nije pretopla i ne zadržavajte se dugo u kadi), prilikom inhalacije na pari, za obloge, … Bitno je da koristite eterična ulja koja su za 20 do 30 odsto blaža od prosečnih.

Lavanda: opušta, umiruje i pomaže da smirite “rasplesane” hormone. Može i da umanji bolove i grčeve, koji se javljaju u trudnoći. Koristite je u kupki, nakapajte u toplu vodu i ostavite da se isparava u sobi ili popršćite jastuk sa vodom u koju ste nakapali par kapi eteričnog ulja lavande za mirniji san. Koristite posle 12. sedmice trudnoće.

Ilang ilang: jedno od najvažnijih ulja u trudnoći. Reguliše krvni pritisak, smanjuje stres, opušta. Možete ga nanositi na kožu razređenog u vodi na bolna mesta i za opuštanje.

Eukaliptus: može biti vrlo koristan za imunitet, koji ponekad oslabi u trudnoći. Ovo ulje ima protivupalna, antiseptička i antivirusna dejstva.

Kamilica: eterično ulje kamilice može ublažiti simptome glavobolje, problema s probavom i bolova u mišićima.

spa lavandaGeranijum ili zdravac: najbolje ga je koristiti pred kraj trudnoće ili pred porod. Ima protivupalna, antiseptička, tonirajuća i umirujuća svojstva. Pomešajte 5 kapi ovog ulja sa ½ kašike maslinovog ulja i masirajte telo ili perineum (grupa mišića oko vaginalnog otvora i anusa) pred porođaj.

Čempres: smete ga koristiti samo nakon drugog tromesečja za ublažavanje bolova, nateklih zglobova i vena. Razblažite sa vodom i masirajte bolna mesta.

Opasna ulja u trudnoći

Mnoga eterična ulja imaju loše dejstvo na telo trudne žene, u kom “divljaju” hormoni. Ova ulja bi vam bila od velike pomoći da niste u drugom stanju, ali ih u trudnoći obavezno izbegavajte zbog vašeg i zdravlja vaše bebe. Neka od njih mogu čak da u ranoj trudnoći izazovu pobačaj.

Među potencijalno opasnim su eterična ulja: kedrovine, jasmina, karanfilića, rena, slačice, morača, limuna, cimeta, bosiljka, crnog bibera, blagovnja, majčine dušice, mente i ruzmarina.

Obavezno proverite u bio radnji ili apoteci, gde kupujete ulja, da li su sigurna u trudnoći. Razgovarajte i sa vašim ginekologom o korišćenju ulja, moguće je da neka nisu preporučljiva za trudnice koje imaju određenih tegoba ili osetljiviju trudnoću.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar