Menu 

Marakuja je poznato tropsko voće koje pored specifičnog ukusa i izgleda poseduje i mnoga lekovita svojstva koja hrane našu kožu, kosu i čuvaju nam opšte zdravlje. Saznajte kako sve možete koristiti sok od marakuje.

Marakuja je voće specifičnog izgleda, naborane kore i zelene unutrašnjosti. Zbog svog slatkastog ukusa uglavnom se koristi za pripremu sokova, sladoleda, kolača, gaziranih pića. Opšte je poznato da se pomoću ovog voća možemo savršeno rashladiti tokom toplijih dana, ali to nisu sve beneficije koje nam ono može doneti.

Marakuja je bogata vitaminom C, riboflavinom, vitaminom B2, gvožđem, a žuta marakuja sadrži i alfa-karoten.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kako napraviti sok od marakuje

Sok od marakuje je jedan od najzdravijih sokova koji će vas fenomenalno rashladiti i osvežiti tokom toplih letnjih dana. Veoma jednostavno ga možete napraviti sami.

Uzmite 5-6 zrelih plodova marakuje, ali pripazite da nisu truli već samo dobro zreli. Presecite plodove na dva dela i kašikom izdubite unutrašnjost i stavite u blender. U blender zatim sipajte 1/3 vode, uključite i miksajte tako da se crne semenke počnu odvajati od mesa.

Ne preterujte sa miksanjem da se semenke ne bi samlele. Nakon što ste sve samleli, procedite sok kroz gustu gazu tako da se semenke odvoje. Dodajte još vode i šećera po želji, dobro ohladite u frižideru i pijte.

Lekovita svojstva soka od marakuje

Redovnim ispijanjem soka od marakuje obezbedićete svom organizmu poprilične količine vitamina A te beta karotena od kojih naš organizam ima višestruku korist.

  • Sok od marakuje osvežava kao nijedno piće, a ujedno će vam smiriti nervozni stomak i opustiti vas.
  • Ima veoma snažno laksativno svojstvo i preporučuje se svima koji imaju probleme sa zatvorom, ali je i odličan lek za gastrointestinalne probleme kao što su čir na želucu i pojačana kiselina. U tom slučaju trebalo bi popiti jedan decilitar ovog soka svaka dva sata.
  • Sadrži alkaloide koji dokazano snižavaju krvni pritisak i imaju sedativno dejstvo.
  • Sadrži beta karoten i vitamin A koji su poznati antioksidanti pa samim tim preventivno deluje na pojavu kancerogenih i srčanih obolenja.
  • Bogat je vitaminima B2 i B6 te folatima koji podstiču zdravlje digestivnog trakta, mentalno zdravlje i moždane funkcije, a pored toga snižavaju holesterol i poboljšavaju cirkulaciju.

?????????????????????????????????????????????????????????????????

Za lepotu i zdravlje kože

Ovo nutritivno i veoma osvežavajuće piće može biti od velike koristi za zdravlje i izgled kože jer sadrži vitamine C i A. Vitamin A, posebno beta karoten koji se nalazi u soku marakuje je neophodan da bi koža bila zdrava jer podstiče zdravlje, reparaciju i reprodukciju zdravih ćelija kože. Vitamin C, s druge strane je antioksidant koji koži obezbeđuje zaštitu od slobodnih radikala te sprečeva prevremeno starenje i imunitet održava snažnim.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Za zdravlje kose

Zdravlje i izgled kose zavisi od količine kiseonika i nutrijenata koji putem krvotoka dolaze do folikula dlake. Zdravlje kose je direktno povezano sa zdravljem celog organizma i loš izgled kose može biti posledica nutritivnog nedostatka organizma te određenih bolesti.

Kao što smo već napomenuli sok od marakuje je bogat vitaminima A, C, B2 i B6 te mineralima gvožđem i kalijumom koji podstiču zdravlje kose. Redovnom konzumacijom ovog soka vaša kosa će postati sjajna svilenkasta i jaka. Marakuju možete koristiti i da npravite masku za kosu.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Zivka

    Narocito u Srbiji ce ljudi da se mazu marakujom!
    Gde vi zivite???

Napišite komentar