Menu 

Gajili ste ih i brinuli se o njima tokom cele godine i sada treba da ih prepustite okrutnoj hladnoći? Saznajte kako da brinete o biljkama zimi i koje možete uneti u kuću.

Ovde govorimo i o začinskim biljkama, a ne samo cveću. Unosite biljke kojima nije potreban period mirovanja. Začinsko i lekovito bilje će se sasvim dobro prilagoditi u toplini vašeg doma. Ali, neke smernice morate pratiti.

Koje biljke i kada ih uneti?

biljkama zimiAko ste gajili biljke poput mladog luka, mente, peršuna, majčine dušice, origana, aloe vere, hibiskusa, ruzmarina u saksijama možete ih samo uneti u kuću. Unosite ih sedam dana pre nego počnete sa grejanjem ili ih prvo unesete u neku hladniju prostoriju i postepeno prenosite u toplije sobe. Ovaj period tranzicije treba da bude što bezbolniji za biljke, nagle promene temperature mogu im naštetiti.

Pregledajte da li su biljke napali neki insekti i tretirajte ih odgovarajućim sredstvima. Takođe, potrebno je da ih pregledate, da odstranite stare i suve grančice, da ih malo podrežete da bi se bolje razvijale.

Ovo je vreme odmora za biljke. Potrebno je da ih redovno zalivate da se ne bi osušile i ako vam je suv vazduh u kući pripazite, možda nekima od njih treba osveženje u vidu sprej boce sa vodom.

Prilagođavanje

biljkama zimiBiljke stavite blizu prozora (ali ne i odmah uz prozore, ako vam prozori zalede zimi). Bitno je da dobiju i ono malo sunca koje se pojavi tokom zimskih dana.

Ne gurajte sve biljke na jedno mesto i ne stavljajte mnogo saksija u sobu gde spavate, jer one “kradu” kiseonik. Rasporedite ih ravnomerno po kući na stalke blizu prozora i osunačnih mesta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar