Menu 

Dok ih neke devojke olako koriste, druge su vrlo sumnjičave, ali šta se zaista krije u toj priči o tamponima? Da li su zaista sumnjivi ili potpuno bezbedni?

Svakoj ženi je higijena bitna i, naravno, mnoge od nas ne vole kada im menstrualni ciklus predstavlja određenu prepreku. Neke žene, koje imaju mnogo obaveza, koje su u “strci i frci”, koje se bave sportom, koje moraju biti fit i spremne svaki dan najčešće biraju tampone i oni im postaju navika, a druge smatraju da su oni loši za žene, da svaka od nas mora da u tom osetljivom periodu “spusti loptu”.

Tamponi su napravljeni od upijajućeg materijala, koji se insertuje u vaginalni otvor da bi upili menstrualnu tečnost. Kao i higijenski ulošci tamponi dolaze u različitim oblicima, veličinama, sa mirisom ili bez, pamučni ili ne, a nedavno su se pojavili i neki “potpuno sigurni, organski”.

Opasnosti

Kada su u pitanju tamponi nailazimo na mnogo priča o rizicima, ali i mitova. Istina jeste da oni nose sa sobom opasnost od toksičnog šok sindroma (TŠS), koji može biti ozbiljan problem.
Ovo je retka bakterijska infekcija, ali može biti opasna po život. Pogađa između 1 do 17 žena na 100.000 (koje koriste tampone). Rizik od TŠS-a se povećava ako koristite velike (super plus) tampone i ako ih ostavite u vagini predugo. Simptomi koji se pojave su: groznica, povrćanje, dijareja, nesvesetica, vrtoglavica, osip, kao posle predugog izlaganja suncu, …

Da bi minimizovale rizik, žene, koje koriste tampone, bi trebalo da svaki put dobro operu ruke pre insertovanja tampona, da ga menjaju svakih 4 do 6 sati, da koriste što manje tampone.

o tamponima

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elements_of_a_tampon_with_applicator.jpg

Postoje i tvrdnje da tamponi sadrže visoke nivoe azbesta i dioksina, ali Američka administracija za hranu i lekove (FDA) je odbacila takve tvrdnje. Iako postoje rizici kada je u pitanju korišćenje tampona, oni nisu, kako tvrde u FDA, vezani za  opasne nivoe azbesta (za koji tvrde da se ne nalazi u tamponima) i dioksina. (Ipak, proverite i uloške i tampone koje koristite, čitajte etikete).

Neki ljudi ne veruju tvrdnjama FDA i smatraju da kompanije, koje proizvode tampone zaista koriste opasne količine ovih supstanci, jer, kako kažu, recimo, azbest utiče na to da krvarite više, pa ćete zato morati koristiti i više tampona. Ipak, tamponi zaista sadrže dve opasne supstance (između ostalog) – rajon (za upijanje) i dioksin (ako izbeljivač). “Tampon industrija” veruje da je ženama potreban “izbeljivač” da bi na proizvod gledale kao na čist i siguran, ali problem je u tome što taj dioksin nije ni malo bezopasan. Potencijalno je kancerogen i toksičan za imunitet i reproduktivni sistem.

Alternative

Postoje i tamponi sa mirisom, ali sa njima ništa nećete postići, već samo pogoršati stanje. Naime, neke žene su prijavile da ovi tamponi deluju iritirajuće.

Najbolje bi bilo da koristite ženske higijenske proizvode, koji ne sadrže izbeljivače i koji su napravljeni od pamuka. (Čak i neki ulošci sadrže dioksin, ali nisu ni blizu opasni koliko tamponi sa dioksinom, jer su oni u direktnom doticaju sa vaginalnim otvorom). Trebalo bi što hitnije urgirati da se sa tržišta uklone ulošci koji sadrže dioksin i druge opasne izbeljivače.

Ukoliko smatrate da ne možete da se odreknete tampona, potražite one bez izbeljivača i napravljene od čistog pamuka. Malo ih je na tržištu, ali možete ih pronaći.

Čak od nedavno se priča i o organskim tamponima, napravljenim od organskog pamuka. Ipak, ne postoje istraživanja koja su potvrdila da su ovi tamponi sigurniji za upotrebu od običnih.

Šta vi mislite? Da li su tamponi zaista opasni po žene? I kakve bi zamene trebale potražiti žene, koje posao i obaveze navode da koriste tampone? Da li biste se vi odrekli tampona?

Pročitajte i 5 nezdravih ženskih navika.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar