Menu 

Dobro je poznato da postoje biljke čijom redovnom konzumacijom štitimo naše telo od lošeg uticaja sunčevih zraka. Biljka koja u tome svkako prednjači jeste brokoli. Evo i zašto.

Nije nikakva novost da brokoli, posebno klice brokolija  sadrže komponentu koja je veoma efikasna u borbi protiv određenih kancerogenih obolenja i raznih upala. Ali, jeste li znali da brokoli može biti i dobra zaštita od sunca? Prema najnovijim istraživanjima, brokoli sadrži i komponente koje su ekstremno dobre u prevenciji opekotina od sunca i drugih oštećenja na koži uzrokovanih upravo sunčevim zrakama.

18349021298_4f6407bf69_z

Tokom jedne male studije na medicinskom fakultetu u Baltimoru, naučnici su nanosili male količine ekstrakta brokolija na kožu da bi smanjili crvenilo i upale koje je uzrokovala izloženost UVB zrakama. Zaštitna komponenta koja se zove sulforafan, nalazi se u brokoliju, a proučava se i za lečenje autizma se direktno upila u ćelije i nastavila štititi kožu i narednih nekoliko dana, za razliku od tradicionalnih krema koje moramo nanositi svaka dva sata da bismo imali dobru zaštitu. Iako je ovo istraživanje prilično malo i ograničeno, ono što je otkriveno  zaista zvuči obećavajuće.

Ono što je najvažnije u celoj ovoj priči jeste činjenica da ekstrakt brokolija podstiče aktivaciju naših odbrambenih mehanizama i produkciju vitamina D umesto da blokira sunčeve zrake. Iako je brokoli namirnica koja je veoma zdrava i ima antikancerogeno delovanje, u budućnosti bi mogla poslužiti i kao sredstvo od koga će se proizvoditi veoma efikasne kreme za sunčanje.

I još nešto, nemojte pokušavati sami praviti kremu za sunčanje od brokolija jer ako ga samo izgnječite i nanesete na kožu rezultat neće biti zadovoljavajući, jer se posebnim tehnikama prvo mora aktivirati ova zaštitna komponenta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako niste tip osobe koji može da popije puno vode tokom dana ne treba previše da brinete zato što pojedine namirnice mogu sasvim kvalitetno da zamene vodu i hidratizuju organizam.