Menu 

Posao od kuće se nekima čini idealnim, ali oni koji ga praktikuju duži niz godina sigurno će vam reći da je to daleko od idealnog. Rad od kuće može biti veoma stresan i može loše uticati na zdravlje ako ne znate kako da se pazite i izbegnete štetne posledice. Za početak pročitajte savete koje imamo za vas.

Ako radite od kuće, sednite i razmislite kako je to tačno uticalo na vaše navike i vaše zdravlje, a nakon toga krenite nešto da menjate.

Napravite kućnu kancelariju. Veoma je važno da u svojoj kući imate mesto za rad, da ne radite za kuhinjskim stolom, u spavaćoj sobi ili na fotelji. Naravno nije neophodno da imate posebnu prostoriju za rad, ali mali kutak sa radnim stolom, računarom i svim neophodnim papirima je zaista neophodan. Na prvom mestu nabavite udobnu stolicu i opremu koja vam neće izazivati dodatni stres i u to uložite prvi zarađeni novac.

Krećite se. Sigurno ste milion puta do sada čuli kako „sedenje ubija“ i kako apsolutno nije dobro za vaše zdravlje. To je donekle istina i zato se trudite da se krećete za vreme radnog vremena. Sedite na lopti za pilates, u pauzama trčite u mestu ili radite „jumping jacks“ vežbe. Ako radite od kuće, sjajno je što ćete u jednom trenutku moći upaliti YouTube i odraditi brzi čas joge, kad osetite da ste ukočeni.

13628299184_dd46d5fa86_z

Redovno pospremajte. Ako budete radili u neurednom okruženju budite sigurn da posao nećete obaviti kako treba i da će vam nered uvek odvraćati pažnju čak i ako niste neki čistunac. Nered dokazano umanjuje sposobnost da se koncentrišete, povećava nivo stresa, a tu su naravno i bakcili. Veoma je važno da budete dobro organizovani jer to je ključ ka dobro obavljenom poslu.

Izađite iz kuće. Ako radite od kuće to nikako ne znači da uvek morate biti u kući, naprotiv. Kad je lepo vreme instalirajte malu kancelariju u obližnjem parku ili balkonu, Istraživnja su pokazala da vreme provedeno napolju poboljšava kratkotrajno pamćenje, oslobađa stresa i poboljšava imunitet.

Pametno užinajte. Veoma je važno da se držite navike da unapred planirate obroke i užinu čak i ako radite od kuće. U tom slučaju čak su veće šanse da se ne hranite zdravo nego da svako jutro idete u kancelariju.Gledajte da ne jedete prvo što vam padne pod ruku i pametno planirajte kupovinu namirnica.

8309356417_fe9341378a_z

Isključite se. Negativna strana rada od kuće je to što ponekad ne vidimo granicu između radnog i slobodnog vremena. Veoma je važno da odredite tačno koliko sati ćete raditi, a nakon što to vreme istekne ugasite računar i nemojte se više baviti poslom. U suprotnom ceo dan ćete biti preokupirani, a to sigurno nije dobro za vaše zdravlje i društveni život.

Obucite se. Ovo je veoma važntavka rada od kuće i nemojte da se upecate. To što radite od kuće ne znači da treba da budete nešto manje profesionalni. Svakoga jutra se obucite kao da idete u kancelariju, ne upadajte u zamku da radite u pidžami, raščupani i neumiveni. Naravno ne mislimo da treba da oblačite poslovna odela, dozvolite sebi toliko da vam bude udobno, ali pidžama ne dolazi u obzir.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar