Menu 

Priprema večere za više ljudi sa sobom može nositi i određene zdravstvene rizike ukoliko ne budemo dovoljno pažljivi. LifePress magazin vam donosi situacije koje mogu biti potencijalno opasne po zdravlje vaših gostiju i ukućana.

Tokom praznika sasvim je u redu da se opustite kad je u pitanju unos kalorija, ali nikako ne smete da se opustite kad je u pitanju higijena i ispravna priprema hrane jer male greške mogu dovesti do masovnog trovanja hranom.

Otkrivamo vam koje su to mere predostrožnosti na koje treba posebno da obratite pažnju.

Ako ste ustali rano ujutro da pripremite vašu božićnu ćurku ili pile koje će biti zvezda vaše večere, a u tom trenutku su ustala i vaša deca ili gosti koji traže doručak, obavezno pre nego krenete u pripremu doručka, dobro operite ruke jer sokovi koji se nalaze u sirovom mesu peradi može da sadrži bakterije poput ešerihije koli pa je veoma važno da sirovo meso držite pdalje od hrane koja je pripremljena i spremna za jelo.

dreamstime_s_21645491

Stručnjaci preporučuju da koristite posebne daske za rezanja za meso i ribu i da ih nakon svake upotrebe dobro operete i sterilišete.

Ako na svojoj zabavi planirate imati „švedski sto“ morate uzeti u obzir da sveže pripremljena hrana u sezoni prehlade i gripa nikako ne bi trebalo da ostane na otvorenom vazduhu duže od dva sata što je sasvim dovoljno da se bakterije u hrani razviju.

dreamstime_s_32229275

Ako se veslite ostacima božićnog pečenja trebalo bi da znate ukoliko hranu ne podgrejete pravilno može doći do razvoja nekih veoma neugodnih bakterija. Kad podgrejavate hranu, ona bi trebalo da dostigne najmanju temperaturu od 73C da biste bili sto odsto sigurni da su sve bakterije eliminisane, posebno kad je u pitanju meso.

Isto tako ne planirajte da koristite ostatke praznične večere duže od četiri dana, jer nakon tog perioda verovatno više nije dobra za upotrebu.

Sviđa nam se
Autor
Gde se kriju opasnosti u pripremi praznične večere
Datum
Ime
Greške prilikom pripreme praznične večere
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar