Menu 

U zemljama zapadne Evrope i Severne Amerike za vreme praznika ili nekih zabava običaj je da se služi punč. Toplo piće da vas zagreje u zimske dane.

Punč je indijsko piće, a u Evropu su ga doneli engleski moreplovci. Punč na hindu jeziku znači pet zbog pet namirnica koji se u njega stavljaju, a to su: Arrak (alkoholno piće od palminog šećera i riže), šećer, limun, čaj i začini.

Zapadni svet je ovaj recept menjao prema svojim afinitetima, ali je suština ostala ista. Najvažnije kod punča je kao i kod kuvanog vina, ne sme da kuva, nego samo da se zagreva da se ne bi izgubili aroma i alkohol.

Osnovni recept za punč je da napravite blagi crni čaj (na četiri šolje vode stavite dve kesice čaja) dodate, šećer, cimet, klinčiće, voće (narandžu, limun) i alkohol po želji. Najčešće se upotrebljava rum, ali vi možete dodati i neki liker.

U američkim božićnim filmovima mogli ste primetiti da se često spominje punč od jaja koji se pravi tako da žumanca izmutite sa šećerom, vanilin šećerom i malo mlake vode, postepeno dodate slatku pavlaku i na kraju vrelo mleko i vinjak.

Postoji i varijanta za klince. U litar vode stavite začine (cimet i klinčić) i pustite da provri, ugasite vatru i dodajte kesice voćnog čaja i ostavite da stoji 15-ak minuta, izvadite kesice. Na kraju dodajte sok od narandže, jabuke i med i ponovo lagano zagrejte. Pre služenja ubacite sveže voće po želji, oprano i iseckano.

Ukoliko želite da ostanete verni našoj tradiciji što se tiče zimskih pića uvek vam ostaje kuvano vino i domaća rakija.

Recept
Ime Recepta
Topli napici za hladne noći
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 29 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar