Menu 

Koje to dete ne voli milkšejk? Verujemo da ga ni odrasli nikada ne bi odbili. Posebno sa ovakvim receptima.


Milkšejk vas može odlično osvežiti leti, ali mnogi vole da ga prave i tokom cele godine. Treba vam samo osnovni recept – temelj i onda “kuću” gradite po želji.

Smernice

milksejk 3Najvažniji je pravi odnos sladoleda i mleka, posle toga vam samo ostaje da dodate sastojke po želji. A i temperatura sladoleda je važnija nego što se ste možda mislili. Ljudi obično greše što prilikom pravljenja milkšejka koriste previše mleka, a ustvari vam treba tek nešto malo – 1/4 šolje od 250 ml. Ako stavite više dobićete preredak napitak, a vi, naravno, želite ekstra kremasti užitak.

Koristite uvek vanila sladoled – imajte na umu da drugi okusi dolaze od dodataka. Drugi sladoledi, posebno ako ćete koristiti i dodatke mogu biti nezgodni za kombinovanje.

Recimo, sa čokoladnim sladoledom ćete najčešće dobiti presladak napitak. Naravno, vi možete eksperimentisati, ali najbolje da se držite vanila sladoleda kao baze i, naravno mleka. To je najboji temelj za dobar milkšejk.

Što se tiče temperature sladoleda ona bi trebala biti oko -7C. To znači da bi trebao biti mekaniji, nipošto potpuno zaleđen, jer ćete onda morati dodati više mleka i na kraju ćete dobiti previše vodenastu smesu.

Zato sladoled ostavite par minuta na sobnoj temperaturi da omekani, ali ne i predugo da se ne bi otopio.

Osnovni recept i nadogradnja

Ostavite vanila sladoled da omekani na sobnoj temperaturi. Stavite čašu u kojoj ćete služiti milkšejk u zamrzivač na kratko.

Stavite par kugli sladoleda u blender i 1/4 šolje mleka. Sada možete ubaciti dodatke po želji, izmiksati dok ne dobijete glatku smesu i odmah je sipajte u ohlađenu čašu, pa ukrasite šlagom, šarenim ili čokoladnim mrvicama ili voćem. U osnovnu smesu možete dodati:

  • ¼ šolje čokoladnog preliva, sirupa i kašičicu ekstrakta vanile
  • ¼ šolje čokolade u prahu ili kakao praha
  • 1 šolju zamrznutih jagoda ili nekog bobičavog voća
  • 1/2 šolje mlevene plazme ili mlevenih čokoladnih keksića

milksejk 2

Recepti samo za odrasle

Ako želite da ovog leta malo “začinite” zabavu napravite alkoholne verzije milkšejka. Donosimo nekoliko fenomenalnih predloga.

Čokolada, menta i tekila

U blenderu pomešajte ¾ šolje mleka i 3 kašike kakao praha. Dobro izmiksajte, dodajte približno dve šolje sladoleda od čokolade, ½ šolje sladoleda od mente, 30 ml tekile, 30 ml brendija i 15-tak čokoladica sa mentom. Sve dobro izmiksajte i služite ledeno.

milksejk 4

Pina Colada milkšejk

Izmiksajte u blenderu 570 gr komadića ananasa, dve šolje sladoleda od vanile, 1/4 šolje mleka, ekstrakt kokosa i 60 ml tamnog ruma. Sipajte u ohlađene čaše i služite sa komadićima sladoleda.

Čokolada, banana, votka

Izmiksajte dve zamrznute banane (u komadićima), 1 šolju sladoleda od čokolade, 60 ml votke i ¼ šolje šlaga. Služite u ohlađenim čašama, ukrašeno šlagom, čokoladnim sirupom ili mrvicama i bananama.

Pročitajte i kako da Napravite zdravo gazirano piće od narandže.

Recept
Ime Recepta
Zaljubljeni u milkšejk – smernice i recepti
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4 Based on 23 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar