Menu 

Svi volimo zdravu pileću supicu, ali nemamo uvek vremena da je pravimo, a ona iz kartice nam je zadnji izbor. Napravite sami svoje ukusne i zdrave kocke za supu.

Naravno, osnova vam može biti i govedina, ali preporučuje se da kupujete organsko meso ili ono lokalno, proverenog porekla. O vegetarijanskim supama u kockicama, koje se prave od sušenog povrća, smo pisali (pogledajte tekst Napravite svoje supe u kockicama). Ovaj put kombinujemo i malo mesnih proizvoda i pravimo neku vrstu bujona u kockama.

Kada sledeći put budete kupovali supe iz kartice ili kocke za supu, pogledajte spisak sastojaka i biće vam jasno koliko je zdravije da odvojite malo slobodnog vremena i napravite nekoliko ovih kockica (čiji je rok trajanja, ako ih čuvate u frižideru, i do 6 meseci) i tako uvek imate zdravu supicu.

Za pileću supicu prvo morate pripremiti 4 veće pileće nogice (možete upotrebiti i goveđe ili teleće kosti za supu), koje je potrebno da stavite u šerpu sa 3 do 4 šolje vode. Šerpu stavite na šporet i kada prokuva sve kuvajte nekoliko sati (4 do 6). Cilj vam je da izvučete kolagen iz kostiju i za to treba vremena. Primetićete kako se smesa zgušnjava . Kada ste dobili želatinastu smesu, procedite je kroz gazu i odbacite kosti. (Meso, naravno, možete pojesti). Tako ćete od 3 do 4 šolje vode, sa kojom ste započeli proces kuvanja, dobiti 1/2 šolje tečnosti/želatina. Prespite je u teglicu i ostavite u frižider da se ohladi. Tečnost će se pretvoriti u čvrsti želatin.

Ovaj pileći temeljac možete držati duže vremena u frižideru ili zalediti, recimo, u posudicama za led.

Masnoću s vrha pokupite i odstranite (možete i nju upotrebiti, ali bi onda rok trajanja kockica bio kraći). Preostali želatin-kolagen sa teglicom stavite u posudu sa toplom vodom da pređe u tečno stanje, da biste ga lakše mešali sa sušenim biljkama.

Za to vreme pripremite ostale sastojke. Na pet delova soli idu 3 dela nekih divljih jestivih biljaka (najbolje kopriva u prahu, obrađena u dehidratoru ili sušena na suncu). Da li će vam mera biti kašike ili neke posudice, naravno, zavisi od količine kockica, koje ste planirali napraviti. Pored toga, potreban vam je i po jedan deo crvenog luka, belog luka (oba u prahu, prirodno osušena ili u dehidratoru, a možete ih nabaviti i u marketima) i italijanske mešavine začina.

Umesto kopriva, možete koristiti peršun, mrkvu, celer u prahu (za razliku od kopriva, njih možete nabaviti u marketima i bio šopovima).

domaće kocke za supu

U mlinu za kafu ili blenderu izmiksajte sve sastojke, pa toj smesi lagano dodavajte pileći bujon, ali samo toliko da dobijete smesu sa kojom možete oblikovati čvrste kockice. (Pazite da vam ruke stalno budu čiste).

Kockice sušite u dehidratoru oko 8 sati na 55C (a možete pokušati i na jakom suncu). Kada se kockice dobro osuše stavite ih u teglice i čuvajte u frižideru. Da bi ste napravili supicu samo stavite kockicu u vodu i kuvajte 10 do 15 minuta. Možete dodati i malo testenine za supu.

Možda vas buni količina soli, ali ona je potrebna da biste produžili rok trajanja kockicama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar