Menu 

Iako je majčino mleko najbolja hrana za bebe mnoge majke su, na žalost, primorane da im daju adaptirano mleko. Međutim, postoje alternative.

Svi će vam, ispravno, preporučiti da što duže dojite dete, jer je to zaista ključno za njegovo zdravlje. Nema boljeg načina mu date sve potrebne nutrijente. Ipak, određen broj majki, najčešće zbog komplikacija i zdravstvenih razloga, ne može da doji. Prinuđene su da daju deci adaptiranu hranu. Ipak, mnogi veruju da ta deca ne moraju isključivo biti iza dece koja su dojena punu godinu ili dve. Mnoge majke su pravilnom ishranom (kada dete pređe na kašastu i čvrstu hranu) uveliko ojačale dečiji imunitet. Neke od njih su se sa ovim problemom izborile koristeći alternative za adaptirano mleko. To su uradile jer su ubeđene da je ova vrsta mleka poprilično loša, zbog raznih aditiva.

beba flasica umazana

Donori

Znajući koliko je majčino mleko važno neke majke su uspele da pronađu dojilje spremne da im redovno hrane dete. Takođe, danas postoji i opcija takozvanog donorskog mleka, kao i banke mleka. (O tome detaljno pročitajte u tekstu Kupovina majčinog mleka putem interneta). Oko tih opcija se još uvek vode rasprave i kod nas je dostupnost donorskom majčinom mleku vrlo ograničena.

beba flasica mala 3

Kozije mleko

Naravno, bebama ne možete davati tek tako obično kravlje, pa ni bilo koje drugo mleko. Ne samo što nema sve potrebne nutrijente za razvoj bebe, već i može biti vrlo teško za bebinu probavu.

beba flasica sa mlekomKao alternativa se uvek pominjalo kozije mleko, koje ima najbolji omer nutrijenata, a bebe ga mogu dosta lako svariti. Najsličnije je po sastavu majčinom mleku. Danas postoji mnoštvo organskog adaptiranog mleka i to obično baziranog na kozijem mleku u prahu. Kozije mleko bebama daje dovoljne količine masti i proteina i određenih vitamina i minerala, ali mu nedostaje folne kiseline i vitamina B12. Obično se tom mleku (ako kupite organsko provereno) dodaju tačno navedene količine folne kiseline i vitamina B12 da biste dobili posebnu adaptiranu bebi formulu. Može se dodavati kukuruzni sirup ili zdravije verzije poput sirupa smeđe riže za više kalorija. Neke majke su bebe hranile ovim mlekom, ali obavezno u mešavini sa tečnim vitaminima za bebe.

Kozije mleko takođe ne sadrži alergene koji su pronađeni u kravljem mleku, koji mogu biti štetni po bebu.

Majke koje su davale deci ovu alternativnu formulu preporučuju da ipak ne dajte samo to bebi. Neka vam to bude zamena za period kada nemate mleka (nekoliko dana), kada treba da dohranite dete ili kada beba krene da jede i čvrstu hranu.

Ova formula se pravi od svežeg organskog mleka ili mleka u prahu i dodatnih tečnih bebi vitamina. Postoji i mnoštvo certifikovanih proizvođača koji nude ove formule kao zdraviju alterntivu za bebe.

Domaće adaptirano mleko

beba flasica malaRecepti za ove vrste mleka, koji kruže internetom, još uvek izazvaju mnoge rasprave. Na žalost, mnogo ih je koji nisu dobro ispitani i koji su bili dobri samo za neke bebe, dok su za druge bili loš izbor. Nije samo kozije mleko to od kojeg se prave bebi formule. Vrlo je važno da svaka ima savršen omer kalorija, proteina, masti i vitamina.

Mnogi pedijatri ne preporučuju da sami “mikaste” ove mešavine za bebe. Obavezno prvo razgovarajte sa pedijatrom o mogućim alternativama. Preporučujemo da potražite neke sigurne proizvođače organskog bebi adaptiranog mleka, poželjno zasnovanog na formuli sa kozijim mlekom. Pre nego promenite bebi formulu uvek se konsultujte sa pedijatrom.

Imajte na umu da je majčino mleko prirodno napravljeno najidelanijom hranom za bebe i zalihe će se prilagođavati bebinim potrebama. Zato, ako možete dojiti ne odustajte zbog malih prepreka. To je od životne važnosti za vašeg mališana. Ona prva najvažnija karika u njegovom odrastanju.

Pročitajte i Kako da se nosite sa činjenicom da ne možete dojiti i tekst – Zanimljiva priča jedne majke o dojenju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar