Menu 

Kupovina majčinog mleka i to putem interneta danas je vrlo aktuelna i ima svoje pristalice i protivnike. Saznajte koliko je to nesiguran teren.

Iako se mnoge kompanije koje nude dečiju hranu trude da nas ubede da je ona fenomenalna, svi znamo da je majčino mleko nenadmašno najbolje za bebe. Ipak, broj onih koje se odlučuju na dojenje sve je manji. Ali, iz sve te priče rodila se neobična pojava – trgovanje majčinim mlekom putem interneta. Postoje i krugovi podrške, razmena i kupovina i prodaja. Ali, to je isuviše mutna zona da biste rizikovali, upozoravaju mnogi. Davati majčino mleko neke potpune strankinje svom detetu mnogima se čini isuviše strašno. Ali, veliki je broj onih smatraju da je ovo mleko ipak bolje od industrijske hrane za bebe.

majčinog mleka

Podaci

Istraživanja su pokazala da je ovo mleko, koje se nalazi u online prodaji, često zaraženo, nečisto. Poreklo nije provereno i ne možete biti sigurni kakvo mleko dobijate. Rizik je veliki.

majčinog mlekaIpak, veliki je broj roditelja koji su svesni koliko je majčino mleko važno za razvoj deteta, da izgradnju njegovog imuniteta. Mnoge majke nisu u mgućnosti da detetu pruže mleko – ako su usvojile dete, ako su imale mastektomiju ili jednostavno ne proizvode dovoljno mleka za dete. One se očajnički okreću sumnjivim sajtovima za prodaju majčinog mleka.

Podsticaj i banke

Na sreću postoje mnoge akcije kojima se majke podstiču na dojenje (one koje imaju mogućnost), ali danas su otvorene i specijalne banke za majčino mleko. Prva je otvorena u Beču, a već ih 13-tak postoji u Americi. Majke donori prolaze niz testova, mleko se proverava i pasterizuje pre prodaje. Za sada je i ovo tek u povoju, ali i ovaj potez je naišao na osudu. Ljudi smataju da dojenje nije samo hranjenje deteta, već da obuhvata mnogo važnije stvari od povezivanja do osećaja sigurnosti kod deteta.

Šta vi mislite? Da li biste se okrenuli bankama za majčino mleko ili ne?

Pročitajte i Jesu li flašice krive za gojaznost kod beba?

Piši!
Širi dalje!
6 komentara
 1. Milica Milicica

  pa sad bas i ne znamo da li se ta zena zdravo hrani da li pusi drogira i ima li sidu. ja ipak ne bih

 2. Zorica Milinovic

  ja licno mislim da bi to bilo mnogo opasno zbog raznih bolesti ;posto vec se desilo u svetu da su zarazili zdravu decu sa teskim bolestima zbog majcinog mleka ; ali ako ide organizovano i uz veliku kontrolu i odgovornost onda mozda i nije lose. toliko od mene a vi radite kako hocete

 3. Magda Gumpl

  <3

 4. Slavka Ćulibrk

  ne!!!

 5. Vesna Draganic

  Zasto da se prodaje? Zasto se jednostavno ne donira? Zar bi to neko naplatio?

 6. Mira Lukic

  mislim da je zanemarljiv broj majki koje opravdano ne doje a za opciju sam svakako

Napišite komentar