Menu 

U poslednjih nekoliko godina gojaznost među decom je u stalnom porastu i sve više postaje zaista veliki problem. Deca su sve manje fizički aktivna, pažnju im ne privlači sport već video igrice i društvene mreže. Evo šta vi možete uraditi da pomognete detetu da održi zdravu telesnu težinu.

Dečija gojaznost u budućnosti može doneti mnoštvo zdravstvenih problema i zato je treba saseći u korenu, nemojte se voditi onim starim verovanjima da će dete porasti i da će kilogrami sami otići. Ukoliko primećujete da je vaše dete sklono gojenju od početka mu usadite zdrave navike. Gojaznost u detinjstvu može uzrokovati srčana obolenja, povišen holesterol, dijabetes tipa 2, apneju, slabu cirkulaciju, a pored toga tu je diskriminacija od ostale dece i vršnjačko nasilje sa kojima se susreću mnoga gojazna deca.

Deca sa viškom kilograma zdravstvene probleme mogu osetiti odmah ili kao posledicu u odraslom dobu.

Kako pomoći detetu da dostigne i sačuva zdravu kilažu

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Vi kao roditelj možete uraditi zaista puno toga da pomognete svom detetu i veći deo posla treba da obavite vi jer ne možete očekivati da jedan devetogodišnjak bude dovoljno odgovoran. Evo šta treba da uradite.

Podstičite zdrav način ishrane. Kad je u pitanju zdrava hrana tu nema varanja i nema prečica, to je jedan od glavnih uslova za održavanje zdrave telesne težine.

 • Obezbedite detetu za svaki obrok veće količine povrća, voća i celovitih žitarica.
 • Kupujte mlečne proizvode sa manje masnoće.
 • Koristite mesa sa manje masti, piletinu, ćuretinu, ribu kao i pasulj i sočivo za izvor proteina.
 • Servirajte klincima manje porcije.
 • Kao porodica pijte puno vode.
 • Ograničite upotrebu i kupovinu zaslađenih pića.
 • Smanjite upotrebu šećera i zasićenih masti.

Male promene koje ćete uvoditi iz dana u dan zaista mogu dovesti do bitnih rezultata.

Izbacite iz kuće sve nezdrave proizvode. Da biste olakšali detetu da se pridržava zdravog načina ishrane nemojte kupovati slane grickalice, slatkiše i slatka pića. Povremeno počastite dete nekom omiljenom poslasticom, ali u umerenim količinama. Ako nemate ideju šta da klincima dajete za užinu pokušajte sa nekim od naših predloga koji imaju svega 100 kalorija ili manje:

 • Jedna jabuka.
 • Jedna banana srednje veličine.
 • Jedna šolja svežih borovnica.
 • 1 šolja grožđa.
 • 1 šolja naseckane šergarepe, brokolija i paprika sa humusom ili nekim drugim umakom.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Fizička aktivnost. Pored zdrave ishrane, fizička aktivnost je druga najvažnija stavka koja će vašim klincima pomoći da održe zdravu kilažu. Pored manjak kilograma redovno vežbanje klincima jača kosti, smanjuje povišen pritisak, ublažava stres i anksioznost te podiže samopouzdanje.

Pobrinite se da vaša deca imaju sat vremena fizičke aktivnosti većinu dana tkom nedelje, a da biste im pružili dobar primer trebalo bi da im se i vi priključite. Neke od fizičkih aktivnosti koje možete zajedno da obavljate su: brza šetnja, preskskanje konopca, igranje fudbala, plivanje, plesanje… Mogućnosti je zaista mnogo, a sve što treba da uradite jeste da odaberete onu u kojoj ćete uživati i vi i vaša deca.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ograničite vreme provedeno pred ekranima. Da biste dete podstakli na fizičku aktivnosti ograničite im vreme koje provode za računarom, ispred televizora, tableta i konzola. Na taj način klinci će sami sebi naći neku drugu zanimaciju. Isto tako angažujte ih da vam pomažu u kući, peru suđe, usisavaju, pomažu u pripremi ručka ili večere.

Na samom kraju želimo vam savetovati da ne zanemarujete probleme sa težinom bez obzira koliko je dete staro i od samog početka mu usadite prave navike.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar