Menu 

Plan porođaja, iako kod nas još uvek ne tako popularan, mogao bi vam olakšati porođaj, ali i čitav proces medicinskom osoblju.

Reč je o spisku vaših odgovora u slučaju nekih intervencija, želja, i očekivanja (realnih naravno), koje bi svi trebali da poštuju. On može da sadrži i smernice za osoblje – da li ste imali doulu, da li imate astmu (i kako reagujete), šta ako otac prisustvuje porođaju, kako podnosite bol, da li želite ili ne želite medikamente za ublažavanje bolova, …

Postoje i planovi porođaja koji su namenjeni samo vama i vašim bližnjima, jer mnogi smatraju da tako nešto nema smisla praviti za naše uslove, jer tako nešto još uvek nije zaživelo u našim medicinskim ustanovama. (Plan porođaja je verovatno dobrodošao ako se porađate u nekoj privatnoj klinici).

Ako pravite plan samo za sebe onda on može biti vrsta podsetnika: šta sve trebate poneti, na šta trebate da se podsećate, na šta želite posebno da pazite u bolnici pre i posle porođaja, …

Naravno, nikada ne možete sve isplanirati u detalje, ali neke žene smiruje to što imaju neku vrstu plana, posebno kada je u pitanju događaj poput ovog koji uvek nosi određenu dozu straha.

Šta sadrži plan porođaja

trudnica zapisuje u notesAko ipak želite da napravite i plan porođaja koji ćete dati i medicinskom osoblju, evo kako da ga sastavite.

Neke bolnice daju i i šablone za plan porođaja, koje vi trebate samo da popunite (takva opcija postoji, recimo, u Hrvatskoj), a neke ih majke prave same. Osnovno je da osoblje zna one vaše slabe tačke i kako vi želite da se porođaj u normalnim uslovima odvija. Plan je posebno važan onim majkama sa visokorizičnom trudnoćom.

Potrebno je da se raspitate prvo o uslovima koje nudi vaše porodilište. Besmisleno je da zahtevate nešto, što će biti nemoguće ostvariti. Tako ćete napraviti samo tenziju i problem. Takođe, nema potrebe da zapisujete neke stvari koje će ionako uraditi u porodilištu (poput, recimo, klistira). Neka bude kratak i sadržajan, a opširniju verziju ostavite za sebe i supruga.

Trudite se da ton kojim se obraćate ne bude naređivački, već prijateljski sa mnogo fraza “Molimo vas…”, “Ako nam možete omogućiti, …”, “Želeli bismo…”.

Zapišite kakvi su vaši stavovi ako dođe do toga da prirodan porođaj ne bude moguć, ako završite na carskom rezu, kakvu vrstu anestezije želite, …

Ako bolnica nudi takvu mogućnost, naglasite da će porođaj biti sniman i fotografisan.

Takođe, oko pojedinih detalja konsultujte se sa svojim doktorom. Pitajte ga za mišljenje, ali ne dozvolite da vas odgovori od nekih vaših želja koje smatrate opravdanima.

U planu porođaja se mogu naći i odgovori na pitanja: u kom položaju želite da rodite; da li ćete dojiti odmah nakon porođaja, da li želite da neko od vaših bližnjih bude prisutan; koje postupke (koji nisu obavezni) ne želite; da li želite vlastitu spavaćicu…

Neke majke naglašavaju i da ne žele da se bebi stavljaju jednokratne pelene, ne žele da im se daje flašica ili duda varalica. Takođe raspitajte se da li je klistir obavezan, da li ga želite, da li možete sami da donesete svoj depilacijski pribor; da li je obavezno da oni sprovedu depilaciju; da li želite da se porođaj izazove; da li odbijate drip; …

Smernice

trudnica i suprug zapisuju

Pre sastavljanja samog plana dobro se raspitajte o mogućnostima. Ako ćete se, kao većina mama, poroditi u državnoj bolnici morate se dobro raspititi o njihovim pravilima i detaljima kako se sve to odvija. Ako ne reaguju dobro na plan porođaja (što je u većinom kod nas slučaj, jer to smatraju nekom vrstom naređenja i da im vi govorite kako treba da obavljaju svoj posao) pokušajte da se dogovorite sa nekom babicom ili nekim članom osoblja kojeg poznajete da vam pomogne da se bar neke tačke iz vašeg plana sprovedu ili da vam se baš nešto prizna i olakša.

Najverovatnije da osoblje kod nas neće blagonaklono gledati na vaš plan porođaja. Međutim, ako on sadrži zaista važne podatke, koji će njima uštedeti vreme i neće vam morati postavljati dodatna pitanja, verovatno će vas gledati i sa malo više poštovanja. Ali, veliko radovanje sa njihove strane ne očekujte.

Pročitajte i Šta poneti u porodilište.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar