Menu 

Jedna od glavnih briga budućih majki svakako je ishrana. Kako se hraniti za vreme trudnoće i kako izneti zdravu i fit trudnicu, savetuju vas nutricionisti.

Najbolje što možete uraditi za svoje i zdravlje svoje bebe jeste zdrava, raznovrsna i dobro uravnotežene ishrana. Evo nekoliko saveta koje bi svaka trudnica trebalo da primeni.

By: Mom

By: Mom

Zdrava hrana na prvom mestu

Držite se zdrave hrane i nikako ne možete pogrešiti, birajte sveže proizvode proverenih proizvođača, zdrave masti, celovite žitarice, posnije meso. Ova hrana ima manji udeo natrijuma, a mnogo više vlakana i nutrijenata od industrijski prerađene hrane. Tri glavna obroka i dve užine prepune zdravim namirnicama održavaće normalan nivo šećera u krvi i dovoljno energije.

Dan obavezno započnite zdravim doručkom, jer ćete na taj način imati dovoljno energije za ceo dan.

Pametno grickajte

Nutritivno bogate užine u pravo vreme pomažu da poboljšate zdravlje. Savršena užina znači pravi odnos ugljikohidrata, proteina i dobrih masti. Dobro izbalansirani makronutrijenti će vas zasititi i za naredni obrok sigurno nećete birati visokokalorična jela.

Nemojte jesti za dvoje

U trudnoći vam je potreban veći unos kalcijuma, gvožđa i hranjivih materija, ali to ne zavisi od količine. Stručnjaci tvrde da je za trudnicu dovoljno svega 300 kalorija više za vreme drugog i trećeg tromesečja.

By: Mom

By: Mom

Ako do trudnoće niste konzumirali ribu, sad je vreme da to promenite. Riba je veoma bogata zdravim proteinima i omega 3 masnim kiselinama koje pospešuju rast i razvoj bebinog mozga. Jedino bi trebalo da izbegavate ribu koja u sebi ima veću koncentraciju žive, ali su tuna, losos kao i račići potpuno sigurni i jedite ih kad god možete. Ako niste ljubitelj ribe omega 3 masne kiseline možete nadomestiti kroz semenke i orašaste plodove.

Za vreme prvih nekoliko nedelja trudnoće folati i vitamin B su od velikog značaja za plod i nikako ih nemojte preskakati. Pored suplemenata koje će vam lekar propisati možete uzimati hranu bogatu vitaminom B kao što su sočivo, spanać, zelena salata, špargle.

Pored svih ovih saveta ključno za zdravu trudnoću je da se ne ulenjite, budite aktivni dok god vam lekar ne kaže drugačije. Šetajte, plivate, radite lagane vežbe, upišite časove joge ili pilatesa za trudnice koje će vas pored toga što će vas održavati u formi opustiti i olakšati ceo trudnički period.

I da, pijte puno vode.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar