Menu 

Temepratura raste, a vaše biljke i cveće zahteva sve više vode. Samozalivajuće saksije su pravo rešenje. Evo šta možete uraditi.

Postoji nekoliko saveta kako da prepravite vaše saksije i tako ih pretvorite u samozalivajuće. (Pročitajte i tekst Samozalivajuća saksija).

Ovo će vam svakako biti od koristi, posebno ako planirate godišnji ili vikend putovanje, a nemate kome ostaviti da se brine o vašim dragim biljčicama. Ova rešenja su najpogodnija za one velike saksije koje držite vani ili na balkonu.

Mali trikovi

Ispod saksija stavite malo dublje tanjiriće i napunite ih vodom. Biljka će vući onoliko vode koliko joj bude potrebno.

samozalevajuce kante 13

Iskoristite staru majicu. Izrežite majicu (ili neku drugu pamučnu tkaninu) na duge trakice, povežite ih čvorovima. Pokvasite, pa jedan kraj povezanih trakica zakopajte nekoliko cantimetara u saksiju, u zemlju, a drugi kraj stavite u kantu sa vodom, koju ste smestili odmah kraj saksije. Biljka će, kada joj bude potrebno, vući vodu iz kante preko pamučnih trakica. Trakice zaklonite od sunca i pričvrstite da ih vetar ne oduva.

“Uradi sam” samozalivajuća saksija

samozalevajuce kante 12Za ovu saksiju vam, u osnovi, trebaju dve plastične kante od po 19 litara (ili slične) i komad PVC cevi. Veće su idealne za uzgajanje paradajza, tikvica, paprika, a manje kante su odlične za začinske biljčice.

Pripremite: dve kante, jednu plastičnu cev prečnika oko 2-3 cm, malu plastičnu mrežastu posudu, poklopac.

Napravite rupu na dnu jedne kante (malo veću, kao u videu) i nekoliko rupica prečnika oko 0,60 cm. Napravite i rupu prečnika oko 2 ili 3 cm za PVC cev (u zavisnosti koliku ste izabrali).

Stavite posudicu mrežastu (ili neku plastičnu čašu sa rupicama) na dno kante. Izbušite i na poklopcu rupu prečnika oko 2 ili 3 cm (za PVC cev). Izrežite PVC cev kao u videu (skratite i oblikujte).

Stavite kantu sa rupama u drugu kantu, ali namestite i PVC cev. Napravite rupu za biljku (kuda treba da raste) na poklopcu, pa izbušite rupu za drenažu na drugoj kanti sa strane par cantimetara iznad dna.

samozalevajuce kante 11

Napunite kantu sa zemljom, ubacite malo komposta ili organskog đubriva. Kroz PVC cev napunite dno kante vodom. (Ne zaboravite posaditi biljku (ili seme ili sadnicu).

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar