Menu 

Bliži se neki važan datum ili odmor, vikend izlet, ali sa njim i menstruacija? Želite da je podstaknete da dođe bar par dana pre? Evo nekoliko potpuno prirodnih i sigurnih trikova, koji bi mogli upaliti.

Ne govorimo o lekovima, koje vam inače i ne bismo savetovali, već samo o nekim savetima, za koje neke žene tvrde da su im pomogli. Za neke od ovih saveta poželjno je da se konsultujete sa doktorom pre nego ih primenite.

Topla kupka i obloge

Jedan od najpopularnijih metoda blagog ubrzavanja ciklusa. Ne samo da vas relaksira i odnosi deo PMS simptoma, već i toplota opušta trbušne mišiće, pa tako i podstiče protok krvi iz materice. Na isti način deluju i tople obloge, koje stavljate na predeo stomaka. (Pročitajte i Kako da pobedite PMS?)

Vitamin C

Prema nekim podacima povećan unos vitamina C može dovesti do toga da se menstruacija pojavi nekoliko dana ranije nego inače. Trudite se da ga unosite na prirodan način – crne ribizle, žute i crvene paprike, narandže, kivi, …

Vežbe

Dobre su za opšte zdravlje, za manje bolne menstruacije, ali i sa poboljšanom cirkulacijom, sa malo intenzivnijim vežbanjem možete “prizvati” menstruaciju malo ranije. Ali, ne preterujte, jer možete postići i suprotan efekat.

Društvo

Ma kako čudno zvučalo, ali neka istraživanja su pokazala da žene koje mnogo vremena provode zajedno mogu imati usklađene cikluse. Ako je neka od vaših prijateljica dobila menstruaciju ranije, to bi moglo da znači i da ste vi na redu.

Hrana

Naravno, morate paziti i kako se hranite. Previše slane i teške hrane nikako nije dobro za vas, jer sa tim ćete samo dobiti osećaj nadutosti i težine (pročitajte i Biljke u borbi protiv menstrualnih bolova), a dolazak menstruacije će se možda i odužiti. Jedite hranu bogatu karotenom: papaja, mrkva, kajsije, breskve, spanać, …

Čajevi

Sa njima morate biti oprezni. Uzimajte ih u dozvoljenim količinama (poželjno tek oko dve šolje), a za ostalo se konsultujte sa lekarom.

Najblaže biljke iz ove grupe, čiji čaj možete piti da ubrzate dolazak menstruacije su: kamilica, peršun, đumbir, ruzmarin, žalfija, list maline, anđelika, hajdučka trava, …

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. tiiinaaaaaa

    Od cega oblozi moraju biti? Jel mozeju biti od caja od sipka?

Napišite komentar