Menu 

Zimu nam svakako može ulepšati nar, voćkica koja pored svoje divne crvene boje i sjajnog ukusa poseduje i neverovatna lekovita svojstva. Evo zašto bi trebalo jesti više nara.

O tome koliko je nar dobar za zdravlje kardiovaskularnog sistema pisali smo u tekstu „Nar spasilac srca“, a danas vam otkrivamo koje to sve dobrobiti naše zdravlje ima od ove sjajne voćke. Iako nije preterano uobičajena za naše podneblje i još uvek je smatramo egzotičnom, nar je namirnica koju nikako ne bi trebalo izbegavati. Koristite je što češće jer sezona je kratka.

Nar kao superhrana

dreamstime_s_34788922

Nar potpomaže smanjenju boli i upale u zglobovima. Uzrok bilo kojeg bola je reakcija enzima koji telo dovode do upale i konačno do boli. Dokazano je da nar zaustavlja te enzime pre nego uspiju prouzrokovati upalu i na taj način sprečava i bol.

Lek za malariju. U drevnoj indijskoj kulturi nar je bio jedini lek koji je bio dostupan za lečenje malarije zbog veoma snažnih antiparazitskih svojstava. Sačuvajte nar do sledećeg leta ukoliko planirate ići na neku egzotičnu destinaciju.

Zbog antivirusnih svojstava nar je voće kao stvoreno za ovo doba godine kada su prehlade i grip na vrhuncu sezone. Ta njegova svojstva su toliko snažna da se proučava kako da se koriste kao alternativna metoda lečenja HIV-a.

Cveće nara je dokazano veoma efektno kad je u pitanju snižavanje povišenog krvnog pritiska. Cveće nara sadrži ulja koja unapređuju metabolizam slobodnih triglicerida. Ovi trigliceridi vode do čuvanja dobrog holesterola i blokiraju zidove arterija koji vode do arterioskleroze i samim tim povećavaju mogućnost za srčana obolenja.

Magična salata od šargarepe i nara

salata

Ove godine za praznike poslužite i magično zdravu salatu od nara koju smo za vas pronašli na Simplyrecipes blogu.

Potrebni sastojci:

  • 2 šolje narendane šargarepe
  • Jedna veća jabuka, očišćena, oguljena i izrezana na kockice
  • Kašika limunovog soka
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike majoneza (možete izostaviti)
  • ¼ šolje grožđica
  • ½ šolje semenki nara

Jabuke i šargarepe stavite u posudu i prelijte limunovim sokom pa dobro promešajte.

Med, majonez i grožđice pomešajte pa im dodajte semenke nara pa sve pomešajte sa šargarepom i jabukom.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Snezana Ninkovic

    opetrisala sam aortu i mislim da je nar veoma lekotvoran

Napišite komentar