Menu 

Ljudi su bića kojima rukovodi ritam. Od otkucaja srca, načina govora, spavanja i buđenja. Ritam nas vodi kroz celo naše postojanje i zato ne čudi zašto smo toliko opčinjeni muzikom. Kako nam to muzika pomaže?

Muzikom smo okruženi od rođenja do smrti, od uspavanki do posmrtnog marša, sva važna dešavanja u našim životima propraćena su prigodnom muzikom. Pojava kad se krećemo u ritmu muzike koju slušamo (ples) zaista može pomoći da čovek dođe u puno opuštenije psihičko i fizičko stanje. Jednom kada čovek dođe u to stanje puno lakše procesuira mnoge psihičke i fizičke promene.

Profesionalni terapeut muzikom Dajan Snajder-Kovan kaže da se terapija muzikom svodi na korištenje muzike kao načina da čovek lakše prođe kroz neke promene, bilo terapeutske, emocionalne ili duhovne.

Melodija bolja od lekova

Muzika kao terapija funkiconiše u raznim okruženjima od bolnica do domova. U nekim slučajevima muzika može imati bolje dejstvo od terapije lekovima. Evo nekoliko istraživanja koja su dokazala pozitivan uticaj muzike na određena stanja.

Pevanje pomaže onima koji su preživeli moždani udar da pre propričaju. Finsko istraživanje je pokazalo da slušanje omiljenih pesama pomaže preživelima od moždanog udara da lakše povrate mogućnost raspoznavanja reči i komunikacije. Pored toga oni koji su svakodnevno slušali muziku bili su manje depresivni i zbunjeni, dva stanja koja obično prate oporavak od moždanog udara.

Mnoga istraživanja su pokazala da terapija muzikom pomaže obolelima od Parkinsonove bolesti da lakše funkcionišu. U mnogim slučajevima terapija muzikom se pokazala delotvornijom od tradicionalnih lekova koji se propisuju obolelima od ove bolesti.

Klasika ima umirujuće dejstvo za kardiovaskularne bolesnike. Nemački istraživači su otkrili da pacijenti koji se oporavljaju od operacija na otvorenom srcu imaju manji nivo kortizola, hormona stresa nakon slušanja klasične muzike. Opuštajuće note takođe pomažu pacijentima da se smire pre operacije. U nekim slučajevima slušanje muzike pre operacije lakše pomaže ljudima da se opuste nego medikamenti.

Muzika nam može pomoći da lakše prebrodimo period tugovanja nakon gubitka voljene osobe. Slušanje omiljene muzike osobe koja je preminula pomaže članovima porodice da lakše „prebole“i da olakšaju sebi emocionalnu bol.

Slušajte muziku u svim životnim situacijama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar