Menu 

Antioksidanti su veoma važni za održavanje zdravlja našeg tela, oni sprečavaju starenje, čuvaju naš organizam od srčanih i kancerogenih oboljenja.

Antioksidanti su materije koje štite organizam od slobodnih radikala. Kada za sebe vežu kiseonik, oni na taj način onesposobljavaju slobodne radikale i jačaju odbrambene sposobnosti tela. Inače, kiseonik je neophodan za postojanje telesnih ćelija a time i celokupnog organizma, ali je u najreaktivnijim oblicima štetan jer prouzrokuje starenje.

Okruženi smo mnogim prirodnim antioksidantima, mi vam predstavljamo one najbolje, koji su vam gotovo svakodnevno na dohvat ruke.

Šumsko voće

Bogat izvor vitamina, minerala i vlakana. Bez obzira jesu li vaš izbor borovnice, maline ili jagode, konzumiranjem ovog voća u organizam ćete uneti antioksidanse koji pomažu aktivnost mozga i smanjuju rizik od kancerogenih oboljenja. Nedavne studije su pokazale kako maline sadrže i do deset puta više antioksidansa nego brokula ili paradajz.

Paradajz

Sigurno jedan od najbogatijih prirodnih izvora antioksidansa. Zahvaljujući likopenu koji im daje prepoznatljivu crvenu boju, paradajz je još snažniji borac protiv bolesti nego beta-karoten ili vitamin E. Kuvanje paradajza uz dodatak maslinovog ulja ima još i više prednosti jer zbog topline telo lakše upija antioksidanse.

Paradajz pored toga što je jako ukusan pomaže i u održavanju mentalnih sposobnosti.

Brokula

Visoko hranjivo povrće koje sadrži više vitamina C nego narandža, a bogato je i kalcijumom i beta-karotenom. Brokula je odličan saveznik u borbi protiv srčanih oboljenja, a u isto vreme smanjuje rizik od raka dojke i drugih vrsta.

Crno grožđe

Obiluje resveratrolom, supstancom koja je poznata po svom protuupalnom i antikancerogenom djelovanju. Sjemenke ovog voća sadrže snažne antioksidanse koji su važni za održavanje zdravlja srca i borbu protiv štetnog delovanja slobodnih radikala. No, grožđe ne morate samo jesti – s vremena na vreme slobodno popijte koju čašu ukusnog crvenog vina!

Beli luk

Verovatno jedna od najstarijih i najpopularnijih biljaka koje se koriste u kulinarstvu, ali je, osim toga, veoma lekovita. Osim što će svako vaše jelo obogatiti novim ukusom, beli luk je poznati prirodni antibiotik. Održava srce zdravim tako što smanjuje holesterol i pritisak, i utiče na veću razinu antioksidansa u telu i eliminaciju slobodnih radikala. Beli luk jača imuni sistem, potiče bolju cirkulaciju, igra važnu ulogu pri sprečavanju raka te održava mladolik izgled kože i usporava proces starenja.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
  1. Za jako telo nisu dovoljne vežbe - LifePress magazin

    […] slobodnim radikalima i zato je bitno da ukoliko vežbate unosite dovoljno antioksidanata. Informišite se koji su to najbolji prirodni antioksidanti i povećajte njihov […]

  2. Zdrava hrana koju morate probati

    […] koji su pronađeni u borovnicama I kupinama. Koji su najbolji prirodni antioksidanti pročitajte OVDE. Poznato je da antioksidanti neutrališu slobodne radikale, štetne materije koje su uzročnici […]

  3. Lečite se šumskim jagodama | LifePress magazin

    […] (Pročitajte više o šumskom voću i drugim prirodnim antioksidantima ovde) […]

Napišite komentar

Zdravlje

Bol u vratu je veoma čest problem, gotovo dve trećine populacije su barem jednom u životu osetile ovaj neprijatni osećaj. Saznajte šta vam može pomoći. Piši! Širi dalje!