Menu 

Ječmena trava – ko bi rekao da je ovaj “zeleniš”, koji možemo lako uzgojiti i u saksijama, tako dobar za naše zdravlje, a tako je pristupačan.

Superhrana i oni sitni rituali, koje možete uvesti u vaš režim ishrane, ne moraju nužno biti skupi. Ne morate da kupujete mnoštvo suplemenata i vitamina, dovoljno je da uvrstite neku zdravu naviku u vaš stil života i značajne promene na bolje ćete primetiti vrlo brzo.

Ječam – tako naizgled obična žitarica, jedna od najčešće uzgajanih na svetu (četvrta po redu) ima mnoštvo dobrih svojstava. Obično ga koristimo za proizvodnju piva i u proizvodnji stočne hrane, međutim ječmena trava je nešto što je tako dobro za naš organizam da je ne biste trebali preskočiti. Obično je konzumiraju napravljenu u vidu soka (izmiksanu sa malo vode u blenderu ili isceđenu u sokovniku – pročitajte i Budite zdravi uz sok od pšenične trave) – jednu čašicu dnevno ili u vidu praha. Ova trava sadrži mnoštvo nutrijenata, koji se, na žalost, većinom gube kada dobijete ječam kao žitaricu.

jecam trava 2

Uzgajajte ga u saksijama (možete ih držati na balkonu ili na prozoru) u stanu. Samo jedna čaša ovog soka uveliko je bolja (i sadrži gotovo sve potrebne vitamine i minerale) od vitaminskih suplemenata koje kupujemo u apotekama i često plaćamo papreno. Sok pravite tako što mlade izdanke (ječmenu travu) izmiksate u blenderu sa malo vode dok se ne pretvori u smoothie ili kašast sok – pijete sveže.

Hlorofil

jecmena trava sok 2Ječmena trava je dobra drugarica pšenične trave, koja se, takođe, konzumira kao superhrana. Kao i pšenična trava ječmena sadrži mnogo hlorofila, koji važi za odličnog čistača krvi, koji vam istovremeno popravlja krvnu sliku, pomaže da povećate nivo hemoglobina tako da crvena krvna zrnca mogu da snabdevaju naše ćelije sa više kiseonika.

Kako destruktivne bakterije ne mogu da opastaju u prisutvu kiseonika ječmena trava igra važnu ulogu u zaštiti organizma od opakih bolesti poput raka. Uz to sadrži mnoštvo moćnih antioksidanata, koji se bore protiv mnogih bolesti.

Problemi sa holesterolom

Za sve one koji žele da smanje loš holesterol ječam je hrana broj 1. Istraživanja su pokazala da već za 21 dan korišćenja ječmene trave (uz zdravu ishranu) značajno snižavate loš holesterol. Ako u ishranu uvrstite još i ječmeno brašno, hleb i peciva sa ječmom efekat će biti još bolji.

Loš holesterol se nakuplja na zidovima naših krvnih sudova i ako ga ignorišemo može dovesti do raznih srčanih bolesti. Zato jedenjem ječmene trave svakako poboljšavate vaše celokupno kardiovaskularno zdravlje.

Prirodni vitaminski suplement

Mnoštvo hranjivih sastojaka, vitamina i minerala, koji se nalaze samo u jednoj čašici soka od ječmene trave čini ovaj napitak jednim od najboljih prirodnih vitaminskih suplemenata. Tako jeftin i dostupan svima.

Istraživanja su pokazala da ječmena trava sadrži gotovo sve vitamine osim vitamina D. Posebno je bogata vitaminom C i A, a čak sadrži i male količine vitamina B12. Tu su i značajne količine kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora, cinka i hroma. Uz to sve, ova trava sadrži 45 odsto proteina i to visokokvalitetnih, kao i svih osam esencijalnih amino kiselina, pa zato mnogi bodibilderi i sportisti često dodaju ječmenu travu u prahu u svoje smoothie napitke.

jecam trava

Probava

Od ječmene trave koristi imaju i oni sa lošijom probavim. Naime, ovaj zeleni plod prirode sadrži i mnoštvo važni probavnih enzima. Dugoročnom konzumacijom ječmene trave ublažavate simptome refluksne bolesti, celijakije i drugih probavnih problema. Tu se njena moćna dejstva ne zaustavljaju – puna je zdravih vlakana, čisti debelo crevo od toksina i održava vaše telo zdravim.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Mnogi tvrde da se granica za menopauzu baš kao i za početak puberteta uveliko smanjila, ali pored tog prirodnog procesa postoji i nekoliko drugih razloga zbog kojih bi menopauza mogla da nastupi...