Menu 

Svaki zeleni smoothie se sastoji od 3 dela: zeleniš, voće i tečni sastojak. Donosimo vam savete kako da pravite ove napitke na mnogo različitih načina.

Prvi zeleni smoothie osmislila je Ruskinja Viktorija Butenko. Svi su znali da je zeleniš dobar, ali nisu znali kako da ga ukombinuju u svakodnevnu ishranu osim sa salatama. Ni mornar Popaj nije uspio da decu, pa ni odrasle, navede da jedu više “zelene hrane”. Međutim, sa ovim zelenim kašastim napicima sve se promenilo.

Viktorija se hranila sirovom hranom, ali je tražila različite načine da obogati svoj jelovnik i tu hranu čini ukusnijom. Posmatrala je čimpanze, za koje se zna da teže obolevaju od mnogih bolesti poput hepatitisa C ili raka, jer imaju snažan imnunitet. A, čimpnaze jedu upravo sirovu hranu, zeleniš.

Viktorija je shvatila da je ljudima potrebno mnogo više “zelenog”, kao i da ga je najbolje uneti u tečnom stanju. Kada je izmiksala zeleniš shvatila je da nije privlačan ni ukusom ni mirisom. Međutim, nije odustajala od ideje. Posle nekoliko dana pročitala je knjigu Džejn Gudal u kojoj je pronašla da su čimpanze često umotavale voće u listove biljaka i tako ih jeli kao sendvič. Prvi zeleni smoothie koji je Viktorija napravila bio je kombinacija kelja i banana. Svoja iskustva zapisala je u knjizi “Revolucija zelenog smoothia” i očarala armiju ljudi. Nakon godina miksanja, ljubitelji ovih napitaka došli su do najboljih kombinacija.

Evo kako da napravite zeleni smoothie

zeleni smoothie

By: jules

Počnite od 2 šolje spanaća, 1 šolje kelja, 1 “srce” rimske salate, 3-4 šolje brokolija ili 1 manja glavica obične zelene salate. Jedan ovih sastojaka mešate sa ovim voćem: 1 šolja belog grožđa, 1 jabuka, 1 narandža (oguljena), 1 šolja dinje (oguljene, naseckane), pola šolje papaje, oguljene, 1 šolja naseckanog ananasa, 1 šolja bobičastog voća, 1 oguljena banana, 1 šolja oguljenog manga, 1 kivi (oguljen), 1 mrkva, 1 šolja naseckanih breskvica, pola šolje naseckanog krastavca (oguljenog ili neoguljenog) ili 1 kruška, naseckana.

Kada izaberete jednu vrstu zeleniša i jednu vrstu voća te sastojke u blenderu mešate sa: 1 šoljom sojinog mleka (sa vanilom ili bez), 1 šoljom jogurta, 1 šoljom soka od narandže ili 1 šoljom vode. U blender stavljate prvo tečne sastojke, pa onda mekše i tvrđe na kraju. Miksate sve oko 45 sekundi. I dobili ste svoju dozu zdravlja za doručak ili međuobrok. Ovo je najzdraviji izbor kada vas uhvati noćna glad ili kada želite nešto osvežavajuće. U zeleni smoothie možete dodati i cimet ili đumbir.

Da li ste pravili smoothie? Koja je vaša omiljena kombinacija?

(Ovde pogledajte recept za smoothie koji nosi naziv “ostani mlad” ili kašasti napitak za lepšu kosu).

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Anna

    Ovo na slici desno lisnato povrce ,koje se na engleskom zove KALE ,na srpskom je rastan,rastika …,a ne kelj .Kelj je glavicast i slican je obicnom kupusu.Inace,kale (rastan) je preko noci postao popularan na sjvernoamerickom kontinentu (pa odmah i u Srbiji),a rastan se kod nas u Hercegovini,Dalmaciji,Crnoj Gori i Vojvodini vec vijekovima uzgaja i od njega se prave sarme ,corbe i salate.Ovaj smoothie je jako dobar i ujedno i najzadraviji nacin unosenja zelenisa u organizam.

Napišite komentar

Zdravlje

Kiseljak, loboda ili riđan je veoma delikatna biljka koja fenomenalno paše u supe, soseve i salate. Trenutno je na vrhuncu sezone i zato naučite kako da je pripremite, kupite i čuvate.