Menu 

Svaka izraslina na dojkama ne mora biti nužno zloćudna, ali se svakako mora kontrolisati. Jedna od najčešćih vrsta dobroćudnih izraslina su svakako ciste na dojkama koje su po definiciji kesice napunjene vodom i u većini slučajeva su potpuno begine.

Kad su u pitanju ciste u istom trenutku se može pojaviti više njih, a možete imati samo jednu. Najčešće ih opisuju kao ovalne kvržice jasno izraženih rubova. Na dodir obično deluju kao zrno grožđa ili balončić napunjen vodom, ali u pojedinim slučajevima mogu biti i potpuno čvrste i zato ne treba da paničite.

Cite na dojkama uglavnom ne zahtevaju poseban tretman i lečenje osim kao su prilično velike te izazivaju bol i neugodnost. U tom slučaju lekar će verovatno predložiti izvlačenje tekućine da se ublaže simptomi. Najčešće se javljaju kod žena koje tek treba da stupe u menopauzu između 35 i 50 godina, ali u principu nema pravila, mogu se pojaviti kod žena svih starosnih dobi. Često nestaju same, bez ikakve terapije, nakon menopauze. Izuzetak su žene koje uzimaju hormonsku terapiju.

Simptomi cista na dojkama

ciste

Mnogo puta do sada smo napominjali kako je samopregled dojki jedna od najvažnijih stavki prevencije i treba da ga obavljate ako ne tokom svakog onda sigurno tokom svakog drugog tuširanja.

Simptomi cista na dojkama uključuju:

 • Glatke, lako pokretljive, ovalne ili okrugle kvržice sa jasno izraženim rubovima, a to u većini slučajeva ukazuje da su benigne.
 • Ciste se obično nalaze na samo jednoj dojci, ali može se desiti da zahvate obe u isto vreme.
 • Bol ili osetljivost u predelu dojke gde se nalazi kvržica.
 • Kvržica se uveća i postaje osetljivija malo pre početka menstrualnog ciklusa.
 • Nakon mesntruacije veličina kvržice se smanjuje na prvobitnu veličinu.

Važno je napomenuti da ako imate jedan ili sve simptome koji upućuju na postojanje ciste to nikako ne znači da ste pod većim rizikom od raka dojke, ali one mogu da utiču na vašu sposobnost da otkrivate druge kvržice tokom samopregleda i da uočite razliku u obliku i teksturi. Isto tako je važno da tačno znate kakve su vaše dojke na dodir kad je sve u redu tako da možete jasno primetiti bilo koju promenu.

Kad se obratiti lekaru?

Normalno tkivo dojke kod zdravih žena  pod prstima često deluje kao da je prepuno raznoraznih kvržica što može alarmirati žene i kad nema nikakvih osnova za to. Lekaru se obratite onda kada primetite neke nove izrasline koje se nisu povukle same od sebe čak ni nakon prestanka menstruacije ili ako primetite da je ranija izraslina promenila oblik ili drastično promenila veličinu. U tom slučaju zakažite pregled odmah.

Šta uzrokuje pojavu cista na dojkama?

Svaka dojka sadrži režnjeve žlezdanog tkiva koje su u dojkama raspoređene baš kao latice tratinčice. Ti režnjevi se kasnije dele na još manje režnjeve koji proizvode mleko tokom trudnoće i perioda nakon porođaja. Mali kanali u dojkama pomeraju mleko prema bradavici, a noseće tkivo koje dojkama daje oblik je u većini izgrađeno od masnog i fibroznog, vezivnog tkiva. Ciste u dojkama nastaju kada žlezde i konektivno tkivo nekontrolisano rastu, a to se naziva i fibrocistične promene na dojkama. Ta pojava blokira mlečne kanale uzrokujući da se oni šire i pune tečnošću.

maografija

Postoje dve vrste cista na dojkama:

Mikrociste – one koje su premale da bi  e osetile na dodir, ali se jasno mogu videti i otkriti tokom redovnih pregleda ultrazvukom ili pomoću mamografije.

Makrociste – su dovoljno velike da ih bez problema možete osetiti pod prstima, a mogu narasti između 2,5 – 5 centimetara. Velike ciste u dojkama mogu vršiti pritisak na tkivo koje ih okružuje što izaziva neugodnost i bolove.

Tačan uzrok zbog kojeg se ciste pojavljuju je još uvek nepoznat, a neka istraživanja su pokazala da na njiihovu pojavu najviše utiče višak estrogena u organizmu koji stimuliše tkivo dojke i uzrokuje nastanak cista.

Priprema za pregled

Ako redovno pregledavate grudi sami i smatrate da je vreme da posetite lekara za početak se obratite svom porodičnom lekaru koji će obaviti detaljan pregled i po potrebi vas poslati na neke daljnje pretrage ili kod specijaliste.

Veoma je važno da na pregled dođete potpuno spremni, pripremite istoriju vaše bolesti, detaljno opišite sve simptome i obavezno napomenite kad ste poslednji put imali menstruaciju da bi lekar mogao stvoriti pravu kliničku sliku.

 • Objasnite sve svoje simptome, čak i one za koje možda smatrate da nisu povezani sa cistama.
 • Otkrijte sve lične informacije, napomenite ako ste u poslednje vreme pod većim stresom i ukoliko prolazite kroz neke velike životne promene.
 • Podelite sa lekarom koje sve lekove uzimate u poslednje vreme, nemojte izostaviti niti vitamine, biljne pripravke i suplemente koje uzimate redovno.

Pre nego posetite lekara obavezno napravite i listu pitanja koja mu morate postaviti i nemojte odustati dok ne dobijete odgovor na svako od njih. Samo neka od pitanja na koja možete tražiti odgovor su:

 • Šta je uzrok mojih simptoma?
 • Da li nastanak cista povećava rizik od raka dojke?
 • Koje testove treba obaviti da bi se znala tačna dijagnoza?
 • Koji tretmani su najefikasniji u mom slučaju?
 • Postoje li alernative standardnom pristupu lečenju koje vi preporučujete?
 • Postoje li neki posebni saveti, promene životnih navika kojih bi trebalo da se pridržavam?
 • Možete li mi dati neki materijal za čitanje, ili preporučiti knjige i sajtove koji se bave mojim problemom?

Iako to kod nas još uvek nije uobičajeno, nemojte se ustručavati da lekaru postavite koje god pitanje vam padne na pamet, posebno ako ste zakazali termin ili ste otišli na pregled na neku privatnu kliniku. Isto tako, veoma je važno da tačno odgovorite na pitanja koja vam lekar postavi jer to u većini slučajeva može da utiče na postavljanje dijagnoze.

testovi

Samo neka od pitanja koja će vam lekar postaviti su:

 • Kada ste prvi put primetili kvržicu?
 • Jeste li primetili promene kad je u pitanju veličina ciste ili kvržice?
 • Kakve još simptome ste primetili i koliko ih dugo imate?
 • Imate li simptome u jednoj ili u obe dojke?
 • Jesu li se simptomi vremenom menjali?
 • Da li se javlja bol u dojkama i koliko intenzivan?
 • Jeste li primetili iscedak iz bradavica? Ako jeste, da li se pojavio samo na jednoj ili na obe bradavice?
 • Na koji način menstrualni ciklus utiče na nastanak kvržica?
 • Kad ste poslednji put išli na pregled mamografom.
 • Da li u vašoj porodici postoje slučajevi cista ili kvržica na dojkama kod članova vaše porodice?
 • Jeste i ranije imali ciste ili kvržice i da li ste se ikad podvrgli biopsiji?
 • Jeste li dosad imali iskustva sa predkancerogenim ili kancerogenim kvržicama na dojkama?

Testovi i dijagnoza

Dodatno vađenje nalaza, podvrgavanje određenim testovima dolazi nakon što lekar potvrdi postojanje kvržice na dojci ili dojkama. Uzevši u obzir sve simptome i istoriju bolesti lekar će vas poslati na dodatne pretrage koje obično uključuju pregled ultrazvukom ili aspiraciju iglom u zavisnosti naravno od vaših potreba.

Pregled grudi

Za početak će lekar izvršiti fizički pregled grudi i proveriti postoje li neki drugi problemi sa dojkama. Ni jedan lekar ne može postaviti tačnu dijagnozu samo na osnovu fizičkog pregleda i zato nemojte da vas prepadne ako vas pošalje na neke dodatne pretrage, bilo da je to ultrazvučni pregled, mamografija ili aspiracija iglom.

samopregled

Ultrazvučni pregled dojke

Pomoću ultrazvuka lekar će otkriti da li su kvržice napunjene vodom ili su čvrstog oblika. Ako se radi o vodenom tkivu to u većini slučajeva upućuje na to da je reč o benignim cistama, a čvrsto tkivo može biti fibroadenom koji nije kancerogen, ali čvsrta kvržica takođe može biti i karcinom.

Na osnovu nalaza sa ultrazvuka, lekar će vam po potrebi preporučiti biopsiju da bi se tačno ustanovilo kakvo je tkivo u dojci,  s druge strane ako lekar tokom fizičkog pregleda jesno opipa kvržicu, može preskočiti ultrazvuk i zakazati drugi pregled koji se često preporučuje u ovakvim slučajevima, a to je aspiracija finom iglom.

Apsiracija finom iglom

Tokom ovog pregleda lekar pomoću tanke iglice ulazi direktno unutar kvržice i uzima uzorak tečnosti koji se kasnije šalje na dodatne analize. Aspiracija se često obavlja pomoću ultrazvuka da bi lekar lakše našao tačno mesto de treba da ubode iglu. Ako lekar izvuče tečnost iz kvržice, a ona se odmah povuče postaviće vam dijagnozu za cistu, na licu mesta bez dodatnih testova. Ako u uzorku tečnosti nema tragova krvi i kvržica se povuče nikakvi dodatni testovi neće biti potrebni.

S druge strane, ako se kvržica ne povuče, a pojave se i tragovi krvi lekar će uzorak poslati na daljnje testiranje te vam preporučiti operaciju ili vas poslati kod radiologa.

Ako pak tokom pregleda lekar ne uspe izvući tečnost iz kvržice tada će vas najverovatnije poslati na daljnje pretrage mamografom ili ultrazvukom da bi se obavila daljna procena. Nedostatak tečnosti upućuje na to da se radi o čvrstom tkivu koje je neophodno poslati na analize da bi se isključilo postojanje kancerogenih ćelija.

Lečenje i tretmani

Ako lekar ustanovi da se radi o tkivu koji je napunjen vodom, odnosno benignim cistama, nikakav tretman neće biti potreban, posebno ako još uvek niste ušli u menopauzu. Sve što će vam lekar može preporučiti jesu nešto češće kontrole da bi se pratilo da li se ciste same povlače.

Aspiracija finom iglom, koju smo već spominjali nešto ranije, takođe može poslužiti kao tretman baš kao i sredstvo dijagnostike. Ako tokom pregleda lekar iz ciste izvuče svu tečnost i ona se smanji ili nestane, on je ujedno našao uzrok i lek. Ako se ispostavi da imate vodene ciste, tečnost će se možda morati izvlačiti više puta, jer je ponovno pojavljivanje cista veoma česta pojava. S druge strane ako se ciste na povlače tokom 2-3 menstrualna ciklusa trebalo bi da ponovno odete kod lekara na dodatnu procenu ultrazvukom.

Hormonalana terapija. Upotreba oralne kontracepcije za regulaciju menstrualnog ciklusa može sprečiti i regulisati pojavu cista na dojkama, ali pošto spadaju u hormonsku terapiju mogu izazvati brojne nuspojave i obično se preporučuje kod žena koje imaju brojne simptome.

Operacija. Hirurško odstranjenje cista je neophodno samo u posebnim slučajevima i preporučuje se ukoliko one izazivaju posebnu neugodnost ili bol kod žena iz meseca u mesec. S druge strane ciste mogu vršiti pritisak na krvne sudove što izaziva proširene vene.

Lečenje prirodnim putem

čaj

Promene životnih navika uveliko mogu uticati na potpunu eliminaciju i ublažavanje simptoma cisti ukoliko su grudi zbog njih osetljive i bolne. Žene koje su sklone pojavi cisti na grudima bi trebalo da:

 • Izbegavaju napitke koje sadrže kofein (osim zelenog čaja).
 • Izbegavaju alkohol.
 • Izbegavaju toplu hranu ili napitke is plastičnih posuda.
 • Redovno uzimaju probiotike jer se pomoću njih eliminiše prolaz estrogena.
 • Izbegavaju nefermentisane proizvode od soje kao što su tofu, sojino mleko i sojini proteini.
 • Uzimaju dovoljnu količinu vlakana.
 • Povećaju unos kupusa i brokolija.
 • Pobrinu se za dobar rad probave.
 • Uzimaju suplemente vitamina D.
 • Nose dobro podstavljene grudnjake koji pružaju dobru podršku dojkama.

Jedan od glavnih suplemenata koje nikako ne bi trebalo izostaviti je jod na koji je tkivo dojke veoma osetljivo, a 50 mg dnevno je sasvim dovoljna doza.

Čaj protiv cista na dojkama

Dr. Ksenija Krajina Pokupec je jedna od vodećih fitoterapeutkinja u Hrvatskoj koja se dugi niz godina bavi i proučava uticaj biljaka na razna zdravstvena stanja. Na blogu koji vodi pod nazivom Šalica čaja u sklopu sajta Naturala pronašli smo njenu mešavinu čaja koju je osmislila za lečenje cista na dojkama.

Za ciste i fibriadenome na dojkama dr. Krajina Prokupec preporučuje čaj od mešavine biljaka mente, bazge, imele, nevena i hajdučke trave u jednakoj meri jer su to veoma snažne imunološke biljke koje sprečavaju rast tumora i smanjuju upale. Takođe, preporučuje se i vrkuta za koju se veruje da peventivno deluje na nastanak raka dojke.

Sa ovom terapijom treba biti strpljiv i piti jednu litru čaja dnevno, šest meseci. Ishrana bi trebalo da bude lagana, a mlečne proizvode i pivo bi trebalo potpuno izbaciti.

ciste2

Bez obzira na upotrebu terapije dojke detaljno pregledajte tokom svakog tuširanja i pratite promene na cistama. Najvažnije je, kaže dr. Ksenija, da ne paničite i ne mislite da će se ciste pretvoriti u rak jer vam strah neće doneti ništa dobro.

Kao sastavni deo altrenativne medicine kad su u pitanju ciste spominje se i uljenoćurka koje možete kupiti u svim apotekama bez recepta. Nekoliko manjih istraživanja potvrdilo je da ulje noćurka pomaže kod smanjenja bolova u dojkama usled promena tokom menstrualnogn ciklusa koji se u pojedinim slučajevima može povezati i sa cistama na dojkama. S druge strane, neki eksperti veruju da žene koje pate od nedostatka linoleinsk kiseline koja se nalazi u ulju noćurka su nešto sklonije cistama.

Ako primetite bilo kakvu kvržicu na dojkam, bez obzira koliko bili sigurni da su u pitanju benigne ciste obavezno se obratite lekaru da vam odagna sve sumnje. Isto tako pre nego odete lekaru nemojte paničiti, niti previše guglati.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
 1. Maja

  Zelela bih da se posavetujem ako zeli neko da mi odg dobila sam upalu leve dojke odmah su me ostavili u bolnicu na hirurgiji i hteli da mi rade drenazu menjutim upala se povuce i ostane cvoric i primala antibiotici i taj cvoric ostane onda su ceo taj cvoric otstranili i poslali odmah u patologiju dok sam ja jos uvek bila pod totalnom anestezijom uradjen je ex tempor nalaz benigni i samo usili i probudili me iz anestezije .osecala sam se uzasno skoro dve nedelje predpostavljam od anestezije proslo je nedelju dana skinuli mi konce i sad kad pipnem tu je tvrdo da li je to normalno i ima modro tu gde je bio cvoric

Napišite komentar