Menu 

Većina krpelja ne nosi zarazne bolesti, ali potrebno ih je odmah ukloniti sa tela. Saznajte kako da se u prirodi zaštite od ovih napasnika.

Krpelji su vrlo aktivni u proleće, ali to ne znači da treba da se odreknemo druženja u prirodi, šetnji, trčanja šumom. Dobra zaštita, preventivne mere će vas čuvati od ovih malih dosada.

By: Matt

1. Držite se utabanih staza i puteljaka kada idete šumom. Ne hodajte kroz visoku travu i gusto rastinje, jer ih tu ima najviše.

2. Nosite svetlu odeću. Tako ćete napasnika uočiti najlakše, jer su tamni.

3. Zaštitite telo sredstvima protiv ugriza insekata, posebno delove, koji su češće izloženi ugrizima: gležnjeve, vrat, ruke.

4. Obucite odeću za šumsku šetnju. Znači, nisu dozvoljene sandale ili kratke hlačice. Potrebne su vam majice i hlače dugih rukava i nogavica, glatkih materijala. Poželjno je da nogavice ugurate u čarape, a glavu zaštitite kapom ili maramom.

5. Ukoliko se raskomotite, odeću ne odlažite na zemlju ili na drveće i kada je ponovo oblačite, dobro je istresite i proverite.

6. Po povratku iz prirode, pregledajte kožu i glavu (posebno deci), a odeću istresite i odmah stavite na pranje. Istuširajte se.

krpeljUkoliko se krpelj, ipak, zakači za vas, najsigurnije je da ga uklonite pincetom. Zahvatite napasnika što bliže koži, da mu lakše možete izvući i glavu. Lagano, pokretima levo desno, izvadite krpelja. Primetićete malu crnu tačku, ukoliko mu glava ostane ispod kože. Tada morate da je izvadite iglom ili pincetom ili posetite lekara. Operite mesto ujeda i ruke. I posle ovog postoji opasnost od lajamske bolesti, pa tako morate, čak mesec dana, voditi računa o eventualnim simptomima poput: crvenila, glavobolje, povišene temperature, bolova u mišićima.

(Saznajte više i o prolećnim alergenima)

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
 1. Rada

  Kakva pinceta !!! Na to mesto stavite kap ulja i cekajte da krpelj sam izadje. Izlazi, jer gubi vazduh. Onda kada izadje u potpunosti mozete da ga sa pincetom skinete.

 2. Marija

  A najvaznije nije receno: simptomi lajamske bolesti se pojave i nekoliko mjeseci pa cak i godinu-dvije kasnije!!! Najbolje je testirati se jednom godisnje, najbolje na jesen nakon sezone setnji po sumama i izleta u prirodi…

  • Ivan

   Maro sestro, sada ima krpelja malte ne tokom citave godine jer im klimatske prilike, tj. tople zime sasvim odgovaraju tako da vas predlog bas i nema smisla. A sto se tice testiranja, postojeci testovi mogu da daju kako lazno pozitivne tako i lazno negativne rezultate pa je testiranje od malog znacaja. Nazalost, kompletna simptomatologija ove bolesti u pocetnim stadijumima, kada je moguce spreciti teze posledice, moze da se javi a i ne mora. Zato je najbolje spreciti kontakt sa krpeljima i redovno proveravati da se neki uljez nije zakacio za vasu kozu.

Napišite komentar

Zdravlje

Već dugi niz godina se priča o lekovitim svojstvima pčelinjeg otrova za koji se veruje da može olakašati bolove uzrokovane artritisom. Otkrivamo vam više o ovom neobičnom načinu lečenja. Piši! Širi dalje!