Menu 

Svako od nas je doživio napad panike bar jednom i vrlo je neugodan osećaj. Gubite kontrolu i strah vas obuzima, ali i tada možete da pomognete sami sebi. Pročitajte kako.

Napad panike, iznenadni osećaj jakog straha i uplašenosti, može trajati 5 minuta, a najviše pola sata. U tom periodu obično se ponašamo kao da nam je život u opasnosti i gotovo da ne možemo trezevno da razmišljamo. Nastaje zbog iznenadne navale hormona adrenalina i to u trenucima kada se čovek oseti nečim ugrožen. Tada se budi odbrambeni mehanizam, kada čovek želi da pobegne ili da se bori. Međutim, obično se tada „zaledimo“. Adrenalin radi svoje, panika ubrzava rad srca, vid se muti, drhtimo, imamo vrtoglavicu i slično. Najčešći uzrok napada panike je stres. Ima nekoliko stvari, koje ipak trebate imati na umu ukoliko vas uhvati napad panike.

Dišite

Kada osetite da bi vas mogao uhvatiti napad dišite duboko i probajte se opustiti. Stežite mišiće i opuštajte ih u razmacima da bi ste se na taj način relaksirali.

Beg

Promenite okruženje. Na taj način možete sve zaustaviti. Bežite od mesta na kom stojite. Popijte čašu vode, okrenite stvar na šalu, pevušite.

Dnevnik

Ukoliko vam se ovi napadi češće dešavaju, vodite dnevnik. Beležite kako su se napadi dešavali, kada, zbog čega. Držite na brzom biranju broj prijatelja, koji vas najbolje smiri.

San i hrana

Odmarajte dovoljno, spavajte, relaksirajte se. Izbegavajte kofein, šećer i masnu hranu. Dokazano je da zdravija ishrana može pomoći kod smanjenja napada panike.

Alternativa

Postoji još nekoliko alternativnih trikova. Recimo, nekim ljudima je pomoglo da se smire ako u trenutku napada podignu ruke u vis. Drugi su uspevali, tako što se sakriju, pokriju se majicom ili dekom. Ipak, najbolji je savet da imate nekoga kome verujete uz sebe, uhvatite ga za ruku i slušajte njegove reči umirenja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Otkako prohodamo i počnemo shvatati zančenje nekih reči uče nas kako su bakterije loše, kako treba stalno da peremo ruke i da se čuvamo od prljavštine. Iapk, situacija nije baš tako jednostavna. U nekim...