Menu 

Osećate se umorno danima? Tvrdite da je to samo zbog posla i premalo sna? Moguće, ali treba proveriti i one skrivene razloge zbog kojih ste možda umorni.

Prvo, naravno, morate proveriti da li ste imali dovoljno sna u poslednjih nekoliko dana, da li ste bili preopterećeni poslom, da li ste pod stresom. Ukoliko smatrate da to nisu razlozi broj jedan, možda je vreme da preispitate one koji se “kriju”.

Bolesti

Da li ste čuli za hipotiroidizam? On je među top skrivenim razlozima za umor. Do njega dolazi kada nastane disproporcija između potreba tkiva za tiroidnim hormonima (odgovorinim za regulaciju metabolizma) i sposobnosti štitne žlezde da luči te hormone. Do toga može doći zbog stresa, reakcije na neku hranu, autoimune bolesti, poremećaja hipotalamusa, pa i trudnoće. Simptomi na koje trebate paziti su: stalan umor, bolovi u zglobovima, slaba koncentracija, izrazit umor nakon konzumacije određene hrane (koja snižava nivo tiroidnih hormona), depresija, … Ukoliko primetite ove simptome zamolite lekara da vam zakaže proveru tiroidnih hormona.

Problem može nastati i zbog kandide, gljivične infekacije, koja napada probavni trakt. Ona se “hrani” šećerom, rafinisanom i obrađenom hranom i može da vas “obori”, oslabi vaš imuni sistem. Ne smete je ignorisati. Više pročitajte u tekstu .

Za umor može biti odgovoran i lupus, autoimuna bolest u kojoj je imuni sistem poremećen, postaje hiperaktivan i napada zdravo tkivo. Prate ga bol u zglobovima, konstantan umor, anemija i osećaj kao da imate grip. Konsultujte se sa lekarom i obavezno proverite da li imate lupus.

Postoji mogućnost i da bolujete od hroničnog umora, bolesti novijeg doba. Za to nema nekog određenog leka, ali porede ga sa opštim osećajem bezvoljnosti. To može biti zbog stresa, pritiska, slabog imuniteta, poremećaja hormona, …

Ženski problemi

PMS i menopauza mogu takođe biti odgovorni za umor. PMS nas razdražava, iscrpljuje i imamo osećaj težine. A što se tiče menopauze taj osećaj može biti posebno izražen u prvim mesecima menopauze. Posebno, ako niste imali menstruaciju već 6 meseci i ulazite u menopauzu.

Dijetalni umor

Osećaj umora i slabosti obično prati one koji se odluče na stroge dijete. Ako unosite nedovoljno kalorija osećaćete se slabo, pospano i teško, jer se metabolizam usporava. Potrebno vam je barem 2000 kalorija dnevno ako ste umereno aktivni, a čak 2500 za one koji redovno vežbaju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Prema poslednjim istraživanjima gutljaj vina i nekoliko borovnica tokom dana mogu uveliko uticati na smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti. Stručnjaci veruju da posebna dijeta može smanjiti mentalno “propadanje” koje se...