Menu 

O bosiljku smo pisali u nekoliko navrata, ali mišljenja smo da nikad nije zgoreg ponoviti i dodati par informacija koje će nam biti od koristi.

Bosiljak je na vrhuncu sezone, tržnice i začinske baštice bi trebalo da šire opojni miris ove sjajne biljke. Iskoristite je ovako svežu da napravite pesto, svežu salatu ili ulje od bosiljka, koje će vam ovaj sjajan ukus konzervisati do sledeće sezone. Kombinacija je mnogo, ali pre toga podsetimo se koliko je bosiljak zdrava biljka.

Bosiljak poreklo vuče iz Azije i Afrike, a nama je uglavnom poznat kao začin karakterističan za Italijansku kuhinju. Toliko ga vole da im je on jedan od simbola ljubavi. Pored njegove nezaboravne arome bosiljak ima mnoga lekovita svojstva i čuvar je ljudskog zdravlja.

Bosiljak ima veoma jaka antibakterijska svojstva, jer sadrži nekoliko esencijalnih ulja kojima je dokazana veoma uspešna antimikrobna aktivnost. Pomoću bosiljka se možete uspešno boriti protiv bakterija listerije, stafilokoka i salmonele. Ove bakterije ne samo da su veoma rasprostranjene već su i otporne na većinu antibiotika.

Zbog svojih antiupalnih svojstava bosiljak može pomoći kod artritisa i bolesti creva. Ulja koja se nalaze u bosiljku sadrže komponentu zvanu eugenol koja ima jednaka dejstva na upalna stanja kao i medikamenti poput ibuprofena i acetaminofena.

U bosiljku se kriju dva flavonoida orijentin i vicenin za koje je dokazano da štite ćelije organizma kao i same hromozome od štetnih uticaja radijacije i zagađenja.

Ova biljka prepuna je antikancerogenih komponenti, sadrži ulja koja leče uzrok nastanka akni i odlična je za regulisanje krvnog pritiska zbog beta karotena i vitamina A koji je snažan antioksidant, štiti krvne sudove te zaustavlja oštećenja nastala od slobodnih radikala. Pored svih ovih vitamina i minerala bosiljak je bogat magnezijumom koji pospešuje cirkulaciju i opušta krvne sudove.

Da bi imali aromu svežeg bosiljka tokom cele godine listove možete zamrznuti u posudicama za led u koje ćete staviti po list bosiljka i zaliti ih maslinovim uljem, možete napraviti pesto po našem receptu “Pesto na sto načina” , a naša preporuka je ulje sa aromom bosiljka koje možete koristiti do sledeće sezone, a intenzitet ukusa će biti fenomenalan. Detaljno uputstvo pogledajte u video prilogu.

Piši!
Širi dalje!

6 komentara
 1. Žana Ž Mass Margareci

  u pesto idu pinoli,bolje od oraha bolje napraviti orahov sos,odlican je

 2. Vesna Ivanovic

  a ja prawim pesto sos od njega izmrwim ga u avanu sa orasima ,maslinovim uljem so i narawno bosiljak pa sa tim jedem spagete ili jednostawno ga namazem na hleb mmmmm

 3. Snezana Rakic

  ne previse jer deluje umirujuce

 4. Agata Verbic

  Naravno da se jede svježe. ja ga stavljam svugdje posebno u salatu sa rajčicama.. Na sireve..svugdje. jednostavno ga volim i zdrav je ;)

 5. Hadzi Jasna Brkovic

  Da li moze da se jede kao salata i ona sitnija vrsta?

Napišite komentar