Menu 

Na tržnici ste već sigurno kupovali venac povrća za supicu. Mi ćemo danas praviti nešto slično – začinski buket.

Ideja je sasvim jednostavna – treba vam buket biljaka, koje možete ubaciti kada god poželite u vašu supicu ili čorbu.začinski buket

Bouquet garni je francuski izraz za svežanj svežeg začinskog bilja, kog obično sačinjavaju majčina dušica, peršun i lovor, a sve je omotano celerom ili jednim delom poriluka. “Otkrio” ga je pre 300-tinjak godina kuhar Pjer de Lune.

Ovaj začinski buket može da obogati mnoga jela, poput variva i umaka, pa čak i mleka kod pripreme bešamel sosa. Nakon pripreme jela, buketić se jednostavno izvadi.

Za pileću supicu se preporučuje kombinacija: dva korena peršuna s lišćem, mladi luk, tanji poriluk, jedna mrkva i grančica kopra. Ukoliko je riblja supa ili čorbica u pitanju bolje će odgovarati ova kombinacija: majčina dušica, celer, gorušica, peršun, malo ljute crvene paprike bez semenki i komadić korice limuna.

Dok je za čorbicu sa govedinom, svinjetinom ili jagnjetinom bolji izbor peršun, majčina dušica, origano, koren mrkve i peršuna, te čen belog luka.

Bez obzira koju kominaciju izaberete, trebate znati da postoje i dva načina pripreme buketića.

Prvi je da jednostavno poslažete vaš svežnjić. Stabljike i listiće uvežete kuhinjskim koncem i dobili ste svoj buketić. Nakon pripreme jela, jednostavno ga izvadite.

Za drugi način vam je potreban komadić gaze, na koji stavite biljčice i sve uvežete u vrećicu sa končićem. Ovo je najbolji izbor ukoliko u vašem buketu ima i ljutih papričica ili belog luka. Kada sledeći put budete kuhali čorbicu potrebno je samo da vaš svežnjić stavite u varivo i nežno ga pritisnete da otpusti sokove, ukoliko želite intenzivniji ukus. Posle kuhanja, samo ga odstranite iz čorbice.

I to je to. Da li vam se ideja dopada?

Sigurni smo da će vas interesovati i tekst – Napravite kućnu začinsku bašticu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar