Menu 

Leti obično kuvamo lakša i jednostavnija jela koja treba da odišu svežinom, a to ćete postići samo uz odabir pravog začinskog bilja. Saznajte koje su to biljčice neizostavne u letnjim jelima.

Kuvanje leti je neuporedivo lakše nego tokom hladnijih meseci. Bacite komad mesa na roštilj, napravite salatu od svežeg sezonskog povrća i savršeni ručak je tu. Najlakši način da svojim jelima dodate notu svežine i punog ukusa su svakako začinske biljčice koje savršeno pašu uz roštilj i sveže salate.

Tokom leta zaboravite na žestoke ukuse začina koje kupujemo u prodavnicama, jedite samo sveže i lagano. Donosimo vam listu letnjih začina koje obavezno treba da imate u svom domaćinstvu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-coriander-bunch-image23301416

Korijander. Izgledom najviše liči na peršun, ali je njegov ukus poprilično intenzivniji. Savršeno se slaže sa jelima koja su inspirisana Azijom. Dodajte ga u salatu od škampa ili napravite umak za meso sa roštilja.

Bosiljak. Bosiljak bez problema možete posaditi u saksiji na balkonu tako da tokom celog leta imate sveže listove. Savršeno paše u sva jela koja u sebi imaju paradajz, dodajte ga u salate čak i one voćne, a tu je naravno i neizostavni pesto.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-mint-ice-cream-image18561026

Menta. Ova biljka svojom svežinom jednostavno asocira na leto. Odlično se slaže sa jagnetinom i feta sirom kao i sa voćnim salatama i naravno osvežavajućim koktelima. Dodajte listić mente u čokoladni mus ili limunadu i dobićete potpuno novu notu.

http://www.dreamstime.com/stock-image-parsley-fresh-white-plate-image33186661

Peršun. Neizostavan začin tokom cele godine, ali leti ga koristite u salatama od krompira koje će se sjajno slagati uz roštilj kao i sa kus kusom.

http://www.dreamstime.com/stock-image-fresh-dill-cut-still-life-image-chopped-knife-cutting-board-image41456911

Mirođija. Specifičan ukus mirođije savršeno upotpunjuje ukus morskih plodova i zato je tako savršen za leto. Obavezno ga stavite u vaš tzatziki umak koji ćete poslužiti uz ražnjiće sa roštilja.

Kako pravilno čuvati začinsko bilje

Postoje dva načina kako da čuvate začinsko bilje i da im produžite vek trajanja.

Prvi način je da kad doneste začinsko bilje kući, skratite im peteljke i stavite u posudu u koju ste usuli malo vode, a vrhove prekrijete plastičnom vrećicom. Ovakav način čuvanja je najpogodniji za peršun i mirođiju.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-bag-basil-image24629739

Manje količine začinskog bilja čuvajte tako da ih položite na kuhinjski ubrus koji ste malo pošpricali sa vodom, položite ga na ubrus, urolate i stavite u plastičnu kesicu sa zatvaračem. Svaku vrstu začinskog bilja posebno urolajte.

Na ove načine biljke će duže zadržati svežinu i moći ćete ih iskoristitit do kraja.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Andjelka Stevanovic

    Majoran i timijan

Napišite komentar