Menu 

Komorač je veoma ukusan način da svom telu obezbedimo dragocene nutrijente. Otkrivamo vam sve što treba da znate o komoraču i njegovim semenkama.

Ova aromatična i pomalo slatkasta biljka je karakteristaična za područje Mediterana i tamo se najčešće koristi. Jestiva je cela, od svetlozelenog korena, preko stabljike, sitnih listića pa sve do semenki, a vekovima se koristi i u medicinske svrhe.

Dodavanje komorača u vaša jela ne samo da će im dati posebnu aromu već će obezbediti i dragocene nutrijente od životne važnosti.

Snaga antioksidanata

Komorač sadrži vitamine A i C, dva veoma snažna antioksidanta koji organizam štite od uticaja slobodnih radikala. Prema medicinskom institutu na univerzitetu Stanford antioksidanti su povezani sa smanjenjem rizika od nastanka kancerogenih obolenja. Jedna šolja komorača sadrži 10,4 miligrama vitamina C što je 17 odsto od preporučene dnevne doze, a toakođe sdrži 838 jedinica vitamina A što je takođe 17 odsto preporučene dnevne doze.

komorač2

Lekovita vlakna

Vlakna su oblik ugljikohidrata koja se pronalaze u hrani biljnog porekla, a to je obično deo biljke koji ljudski organizam ne može da probavi. Istraživanja su pokazala da vlakna smanjuju rizik od dijabetesa, srčanih obolenja i loše probave. Jedna šolja svežeg komorača sadrži 2,7 g vlakana što je više od 10 odsto od količine koja se preporučuje za dnevni unos.

Olakšanje za probavu

Komorač je biljka bogata eteričnim uljima koja opuštaju stomak i stimulišu rad digestivnog sistema što vodi do prevencije stvaranja gasova. Komorač se vekovima koristi kao sredstvo protiv nadustosti, gasova kao i stimulator apetita i probave.

Održavanje telesnih funkcija

Kalijum kojeg u komoraču ima u popriličnim količinama je od velike važnosti za mnoge funkcije organizma. Kalijum pomaže u aktiviranju važnih enzima u ugljenim hidratima i proteinima. On je veoma važan i kad je u pitanju održavanje balansa telesnih tečnosti što je veoma značajno za ispravnu kontrakciju mišića i rad bubrega. Šolja svežeg komorača sadrži 360 mg kalijuma.

Prevencija za kancerogena obolenja i upale

Istraživanja su pokazala da komorač sadrži supstance povezane sa smanjenjem upalnih procesa u telu i rizika od kancerogenih obolenja. Komponenta anetol koja je zadužena za prepoznatljivu aromu i ukus komorača dokazano blokira upale i kancerogene. Iako upale u pojedinim slučajevima štite organizam od oštećenja i bolesti posebno kad su u pitanju povrede, dugotrajne , hronične upale mogu biti štetne pa čak i smrtonosne za naš organizam.

Semenke komorača

semenke komorača

Semenke komorača su veoma aromatične i koriste se kao začin, a postale su zaštitni znak zemalja Mediterana i južne Evrope.

Vekovima unazad, semenke komorača se koriste kao medicinsko sredstvo, a poznato je da čaj napravljen od ovih semenki stimuliše lučenje žlezda, posebno onih mlečnih i zato se preporučuje dojiljama za povećanje produkcije mleka. Semenke komorača takođe veoma dobro deluju kod lečenja glavobolje, imaju umirujuće dejstvo, a delotvorne su kod problema sa bronhijima kao i kod kašlja.

Semenke komorača su se u davna vremena koristile kao osveživač daha, a preporučuju se i kod neredovnih menstruacija.

čaj od komorača

Upotreba u kulinarstvu

Semenke komorača se koriste kao začin, a njihova aroma se savršeno slaže sa ribom, sirnim namazima i jelima od povrća.

U Indiji, semenke komorača su sastavni deo kari praha, a koriste se i kao dodatak pecivima, keksićima i hlebovima.

Koren i lišće komorača se može koristiti kao svako drugo povrće, grilovano na roštilju, blanširano ili sirovo kao dodatak salatama.

Kad je u pitanju priprema komorača veoma je važno da skinete gornji sloj koji je drvenast i teško probavljiv, a možete ga iskoristiti za obogaćivanje ukusa bujonima, sosevima i čorbicama.

Upozorenje

Semenke komorača bi trebalo izbegavati u velikim količinama jer velika koncentracija neuro toksičnih komponenti iz ovih semenki može izazvati halucinacije i napade. Veće količine semenki komorača se ne preporučuju trudnicama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar