Menu 

Jeste li ikad koristili zvezdasti anis u svojim slatkim i slanim jelima? Danas vam otkrivamo sve dobrobiti, ali i moguće rizike ovog popularnog začina.

Zvezdasti anis koji se koristi u kulinarstvu je kineski zvezdasti anis, botaničkog naziva Illicium verum, koji je inače plod azijskog tropskog drveta. Postoji i japanski zvezdasti anis, Illicium anisatum koji se ne koristi u kulinarstvu i otrovan je.

Kineski zvezdasti anis je smeđe boje , oblika zvezde sa osam krakova. U kulinarstvu se obično koristi u celom obliku, a za medicinske svrhe se od ploda pravi čaj ili eterična ulja.

anis i cimet

Lekovita svojstva

Antivirusna svojstva. Zvezdasti anis je poznat po svojim antivirusnim svojstvima jer se efektno bori protiv nekoliko različitih vrsta virusa uključujući čak i virusni herpes. Istraživači su potvrdili da zvezdasti anis pomaže pri sprečavanju daljnjeg širenja virusa, a Kinezi su ga stavili i u poznati lek protiv gripa, Tamiflu. Negativna strana jeste što zvezdasti anis ne deluje preventivno već se protiv virusa bori nakon zaraze.

Antibekterijsko sredstvo. Anetol je eterično ulje koje se nalazi u zvezdastom anisu, a koje mu daje onaj specifičan ukus koji podseća na cikoriju. Istraživanja su pokazala da je anetol veoma efektan u borbi protiv pojedinih vrsta bakterija. On može sprečiti rast i razvoj ešerihije koli u organizmu kao i stafilokoke aureus. Ešerihija koli dobijena putem zaražene hrane obično utiče na probavni sistem izazivajući proliv i povraćanje, dok stafilokoka aureus koja je pronađena na hrani obično pogađa kožu.

Antigljivična, antiupalna i antioksidativna svojstva. Ista ta komponenta anetol koja se uspešno bori protiv bakterija dokazano ima i antiupalna svojstva, dokazale su pojedine studije objavljene u raznim medicinskim časopisima. Eksperiment sproveden nad životinjama dokazao je da komponente anetola deluju jednako efektno kao i lek protiv upale indometacin. Anetol takođe ima antioksidativna svojstva i ubija gljivice.

Upotreba u medicinske svrhe

  • Zvezdasti anis je sastavni deo mnogih tradicionalnih medicina i koristi se za lečenje mnogih bolesti.
  • Pokazao se veoma delotvornim u lečenju bronhitisa, astme i kašlja kao i mnogih probavnih poremećaja kao što su nadutost, slaba probava, grčevi u stomaku i mučnina.
  • Zbog blagotvornog anetola kojeg u anisu ima od 75-90 odsto preporučuje se dojiljama za bolju produkciju mleka jer ima estrogeni efekat.
  • Voda od zvezdastog anisa se koristi kod novorođenčadi za lečenje zapušenog nosića, a u Indiji seme zvezdastog anisa se žvaće za osveženje daha.

vanila i anis

Kupovina i čuvanje

Kad kupujete zvezdasti anis pazite da birate plodove koji nisu oštećeni jer bi to moglo da znači da su im eterična ulja isparila i da su izgubili svoju prepoznatljivu aromu.

Zvezdasti anis je inače dugotrajan i mesecima ga možete čuvati u svojim ormarićima za začine.

Upotreba u kulinarstvu

Zvezdasti anis se najčešće koristi u kineskoj i vijetnamskoj kuhinji, ali je našao svoj put do zapadne civilizacije. Uglavnom se koristi u pripremi supa, gulaša i jela kojima je potrebno dugotrajno dinstanje. Jedan je od pet začina koji čine popularnu kinesku mešavinu.

Možete ga dodavati i u slatka jela i pića, posebno kompote. Svršeno se slaže uz cimet i vanilu.

Kao zamenu za zvezdasti anis možete koristi i semenke anisa, ali skoro duplu količinu jer je njihova aroma puno blaža.

anis punč

Mogući neželjeni efekti

Prije mnogo godina jedan medicinski časopis je objavio da ljudi često mešaju japanski i kineski zvezdasti anis. Japanski anis se pokazao kao veoma otrovan kod beba, jer se inače ovaj začin koristi kao lek protiv kolika u tradicionalnoj azijskoj medicini. U objavljenom članku se upozoravaju roditelji da bebama ne daju nikakve pripravke od zvezdastog anisa. Odrasli bi takođe trebalo da budu oprezni pri konzumaciji čaja od anisa i treba da se uvere da čaj ne sadrži japanski anis.

Ako anis želite koristiti u medicinske svrhe obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar