Menu 

Možda čudno izgledaju, imaju neobična imena i nesvakidašnje ukuse, ali egzotično voće svakako treba postati deo vašeg jelovnika. Evo i zašto.

Predstavićemo vam neke nama najlakše dostupne egzotične voćke, upoznati vas sa njihovim nutritivnim vrednostima i naučiti vas kako da ih uskladite sa vašom svakodnevnom ishranom.

1. Papaja

Kada je prvi put probao ovo voće na Karipskim ostrvima, Kristofor Kolumbo rekao je da je „anđeoskog ukusa“. Ovo voće ne sadrži kiseline i veoma je dobro za stomačne probleme. Sadrži vitamin C i beta-karoten, antioksidante,  koji smanjuju rizik od nastanka raka materice, pokazala je studija sprovedena u Nju Džerziju 2009. godine.

Birajte papaju koja je žućkaste boje. Unutrašnjost zrele, zdrave papaje trebalo bi da bude jarko žute boje.

Možete je koristiti kao dinju, očistite od koštica, pomešajte sa medom i jogurtom i imate sjajan doručak.

2. Kumkvat

Kumkvat možemo okarakterisati i kao narandžu veličine zalogaja. Veoma je sočan, meso je pomalo gorkasto, ali mu je korica mirisna i slatka. Domovina ovog voća je Kina, ali se uzgaja i u SAD, a može se bez problema naći i na policama naših supermarketa. Kumkvat je veoma bogat vitaminom C, gotovo kao i narandža. Kad ga kupujete birajte onaj koji je čvrst na dodir i potpuno narandžast bez imalo zelenih delova kore. Kombinujte ih u voćne i povrtne salate, sa krem sirom ili jogurtom. Jedu se zajedno sa korom.

3. Persimons/Kaki

Postoje dve vrste kakija, Hachiya koji je je narandžaste boje i oblikom podseća na žir i onaj koji se uglavnom može pronaći kod nas, a to je Fuyu. Ova vrsta kakija je takođe narandžaste boje i oblikom pomalo podseća na paradajz, a jede se samo kad potpuno sazri. Potiče iz Kine i Japana, a veoma je slatkastog ukusa. Kaki je prava mala riznica vitamina A, koji povoljno utiče na imunitet, a bogat je i vitaminom C te dijetalnim vlaknima.

Kupujte one koji imaju glatku i sjajnu koru i koji su poprilično teški za svoju veličinu. Izbegavajte one sa mrljama, udubljenjima, ispucalom korom i bez zelenog lišća. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi dok potpuno ne dozri.

Možete ih jesti sirove, ali isto tako ih možete stavljati u pite i voćne salate.

4. Zvezdasto voće

Ovo voće, poreklom iz južne Azije i Indije kad se raseče ima divan oblik zvezde petokrake, poznato je i pod nazivom karambola.  Žute je boje, a ukus mu je mešavina šljive i jabuke dok teksturom podseća na krastavac. Prepuno je vitamina C, sadrži manje od 40 kalorija i bogato je dijetalnim vlaknima. Birajte one sjajne žute boje, bez modrica i tamnijih mesta.

Karambola ne treba da se ljušti, ali treba da se očisti od semenki. Možete ga jesti u sirovom obliku u salatama, a možete ga i probati poširati u vinu.

Pročitajte i koje su “Egzotične namirnice koje biste trebali probati”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar