Menu 

Veliki broj parova širom sveta ima problema sa začećem i bore se sa neplodnošću, a kod nas se o toj temi još uvek ne priča onoliko koliko bi trebalo. Ono što je sigurno, svim tim parovima koji prolaze kroz sve to nikako ne pomažu silni mitovi i predrasude vezani za neplodnost. Mi vam otkrivamo one najčešće koje bi trebalo da pročitate, saslušate i istog trena zaboravite.

Borba sa neplodnošću je privatna i poprilično bolna stvar i najmanje što treba ljudima koji kroz to prolaze jeste gomila neproverenih informacija i besmislica koje im neće doneti nikakvo dobro. Nabrajamo neke od najčešćih mitova vezanih za neplodnost sa kojima se suočavaju mnogi parovi širom sveta.

To je uglavnom ženski problem. Iako se uglavnom veruje da su žene glavni nosioci neplodnosti naučna istraživanja kažu nešto sasvim drugačije. Jedna trećina neplodnosti dolazi od muškaraca, a jedna trećina od žena, preostala jedna trećina obuhvata nepoznate uzroke za neplodnost. Vene na testisima kod muškaraca mogu biti uvećane što utiče na veličinu i pokretljivost spermatozoida i to je jedan od najčešćih uzročnika muške neplodnosti. Želimo da naglasimo da to nije ženski problem!

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Postoji mnoštvo tretmana za lečenje nepolodnosti. Uprkos napretku tehnologije i nauke kad je u pitanju lečenje neplodnosti tek kad se sa njom suoče, parovi uočavaju kako je u stvari zaista malo konkretnih poteza koje mogu povući. S druge strane većina tretmana koji im mogu pomoći su poprilično skupi i ne mogu ih baš svi priuštiti, a neki od njih se kod nas još uvek ni ne obavljaju.

Godine su važne. Činjenica je da ćete lakše začeti ukoliko ste mlađi, ali to nikako ne znači da ne možete imati problema sa neplodnošću samo zato što imate 25 godina. Neplodnost ne bira godine, ali isto tako treba da znate da ako ste plodni sa 25 bićete plodni i sa 40. S druge strane ako neko vreme pokušavate začeti, a ne uspevati trebalo bi da se obratite lekaru bez obzira na godine, zdravlje i formu u kojoj se nalazite. Isto tako bez obzira na to koliko ste zdravi, koliko vodite računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti šanse za začeće će biti smanjene ako želite bebu sa 40 godina.

Čim se rešite stresa lakše ćete začeti. Nisu sve vrste stresa jednake, a ekstremni nivo stresa u organizmu može uticati na plodnost jer može ometati hormone u mozgu koji regulišu stvaranje jajašaca i ovulaciju. Nivo stresa mora biti toliko veliki da primetite promenu na menstrualnom ciklusu, a takav stres obično dolazi usled napornih fizičkih aktivnosti, nagle promene u težini, anoreksije i ostalih poremećaja u ishrani. Stres uzrokovan anksioznošću ili hroničnom nesanicom takođe može uticati na plodnost, ali običan svakodnevni stres zbog posla, neplaćenih računa ili nečeg trećeg i ne baš.

Problemi sa neplodnošću mogu loše uticati na brak. Mnoga istraživanja su dokazala upravo suprotno, a to je da ovakve situacije uglavnom jačaju vezu između dvoje ljudi i zato ne reba da se plašite i dodatno opterećujete sebe. I vi i vaš partner treba da budete svesni činjenice da će borba sa neplodnošću, tačnije želja za proširenjem porodice sigurno uticati na sve aspekte vašeg života, ali to nikako ne znači da će vaša veza biti lošija.

Ostaćete trudni kada prestanete pokušavati. Ovo je sigurno jedan od najčešćih mitova vezanih za ovaj problem sa kojim se parovi suočavaju. Prema rečima stručnjaka medicinsku pomoć treba da potražite ukoliko pokušavate više od godinu dana, a stariji ste od 35 godina. I nemojte odmah da se obeshrabrite problem ne mora biti neplodnost, ponekad promene u ishrani i životnim navikama mogu pomoći, ali to nikako ne zanči da treba da prestanete da pokušavate i razmišljate o tome.

neplodnost

Samo treba više da upražnjavate seks. Neplodnost nema nikakve veze sa seksom, neplodnost je medicinsko stanje koje treba da se leči. Ukoliko ste vi ili vaš partner neplodni, bez obzira koliko pokušavali nećete imati uspeha dok ne utvrdite pravi uzrok problema.

Neplodnost ne treba da bude tabu, niti treba bilo čega da se stidite. Ako mislite da neko od vas dvoje ima problem prvo otvoreno razgovarajte, zatim posetite specijalistu koji će vam otkriti moguće opcije. Budite jedno uz drugo i nipošto nemojte osećati krivicu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar