Menu 

Trudnoća ne utiče na seksulani život samo dok je beba u stomaku već i nakon samog porođaja. Otkrivamo vam koji su to najveći mitovi vezani za sex u trudnoći i nakon porođaja.

Ono što većina trudnica zna jeste da nije baš jednostavno skinuti suvišne kilograme nakon trudnoće, ali pored kilograma problemi se mogu javiti i u vašem seksualnom životu.

Za ponovno stupanje u seksualne odnose nakon porođaja savetuje se čekanje od 6-8 nedelja,  a mnoge žene širom sveta  čekaju i do 12 nedelja.

Stručnjaci kažu da ne postoji univerzalni recept za ponovni povratak u seksualne odnose, a jedna od najvažnijih stavki jeste da razbijete taj mit kako će za šest nedelja sve biti isto kao pre. Oporavak od porođaja ne uključuje samo fizički već i mentalni deo vašeg bića, a mnoge majke su često previše umorne i neispavane zbog brige o bebi da bi imale seksualne odnose. S druge strane postoje majke koje se jednostvano plaše da bi im nakon porođaja odnos mogao biti bolan pa se ne usuđuju da probaju.

Sve ove pojave su sasvim normalne i nikako ne bi trebalo da osećate krivicu zbog njih.

Ovo su neki od najčešćih mitova vezani za sex za vreme i nakon trudnoće.

trudnica sa partnerom

1. Vaš libido će se smanjiti tokom trudnoće

Istina je da mnoge žene nisu preterano seksualne tokom trudnoće, posebno tokom prvog tromesečja koji obiluje ne baš tako ugodnim simptomima. Ali, isto tako postoje žene kojima se libido tokom trudnoće znatno povećava. Hormonalne promene mogu uticati na to da se žene tokom trudnoće osećaju veoma poželjno i ugodno kad je u pitanju sex.

2. Seksualni odnosi mogu naškoditi bebi

Iako već i ptice na grani znaju da sex za vreme trudnoće nikako ne može naškoditi bebi ovaj mit još uvek uporno i tvrdoglavo živi među ženama širom sveta. U većini slučajeva sex je 100 odsto siguran tokom trudnoće i za majku i za bebu. Naravno i u ovom slučaju postoje izuzeci. Ako žena ima oslabljen grlić materice, krvarenje ili pati od stanja koje se zove placenta previa, ginekolog bi mogao da preporuči uzdržavanje od seksualnih odnosa jer u tim slučajevima bi moglo doći do komplikacija.

Isto tako tokom trudnoće je sasvim normalno da vam neki položaji u sexu više nisu udobni kao pre, a nakon 15-20 nedelje trudnoće izbegavajte ležanje na leđima i pronađite nege druge položaje gde neće biti pritiska na stomak.

3. Trebalo bi da imate seksualne odnose šest nedelja nakon poroda

One žene koje postaju seksualno aktivne šest nedelja nakon trudnoće su velika manjina. Tih šest nedelja se preporučuje kao minimalno vreme koje je potrebno telu da se oporavi nakon porođaja, a mnogim ženama je potrebno mnogo više od toga. Vaše genitalno područje nakon porođaja je ranjivo, delikatno i podložno infekcijama, a grliću materice je potrebno vreme da se ponovno zatvori, a za to je okvirno potrebno šest nedelja.

Ukoliko ste imali epiziotomiju treba pričekati sa seksualnim odnosima dok rana potpuno ne zaraste. Ako se prerano odlučite na sex povećavate šanse za jake bolove i infekciju. Pokušajte bliskost sa partnerom održati na neki drug način, ali držite ga dalje od vaginalnog područja dok potpuno ne zaceli.

mama beba i tata

4. Prvi put nakon poroda boli

Mnoge žene se zaista iskreno plaše seksualnih odnosa nakon porođaja, ali za to nema potrebe ukoliko pustite da vaše telo u potpunosti zaceli i date sebi vremena. Onog trenutka kad osetite da ste spremne ne treba da budete posebno oprezne. Razgovarajte sa vašim partnerom o svim strahovima koji vas muče i zamolite ga da idete polako. I nikako ne zaboravite da koristite kontracepciju čak i ako dojite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar