Menu 

Opadanje kose, bubuljice i sjajna koža su samo neki od veoma čestih, a ne tako ugodnih simptoma trudnoće. Mi vam danas otkrivamo neke od najneobičnijih, ali poprilično čestih koji ne treba da vas plaše.

Trudnoća je period kada nam se sve okrene naopačke, hormoni divljaju telo se menja i u većini slučajeva ne znamo šta nas je snašlo. Postoji nekoliko neobičnih, ali ne tako retkih simptoma koje iskusi većina trudnica.

Znojenje

Mnoge trudnice se nekontrolisano znoje i to ne samo ispod pazuha već i po stomaku, licu, vratu, pa čak i između nogu. Ako ste primetili da se nekontrolisano znojite to je zato što metabolizam pojačano radi i povećava se protok krvi kroz kožu. Pokušajte se rashladiti kako god znate i umijete, a kod sebe pri ruci uvek imajte maramice.

Čudan miris

Svi mi se u jednom trenutku svog života suočimo sa neugodnim mirisom određenog dela tela. Ako ste trudni i osetite neobičan miris koji dopire iz genitalnog područja ne treba da se čudite, brinete niti da vas bude stid. Trudnički hormoni su krivci za neugodne mirise i jedini način na koji ih se možete rešiti su česta tuširanja.

dreamstime_s_8860052

Uvećana stopala

Stopala tokom trudnoće ne samo da otiču nego na neki način i rastu. Jedno istraživanje je pokazalo da je promena stopala tokom trudnoće trajna i da se verovatno neće vratiti na prethodnu veličinu. Zašto stopala rastu? Prema naučnicima promena u veličini stopala nastaje zbog dodatne težine koju ona nose tokom trudničkog perioda. Pored toga kod trudnih žena se povećava opuštenost zglobova i ligamenata, što strukturu stopala čini promenljivom.

dreamstime_s_27969872

Osip

Crveni osip koji svrbi pogađa određeni broj trudnica. Obično počinje u predelu stomaka i širi se prema nogama, stopalima, prsima, rukama i vratu. Iako je veoma neugodan i dosadan, ovaj osip sa sobom ne nosi nikakav rizik po majku i bebu. Posavetujte se sa lekarom koji će vam dati odgovarajući lek.

dreamstime_s_32529462

Dubok glas

Ako ste primetili da vam je glas dublji nego obično i da ne zvučite kao pre, nema brige i to je samo jedan od simptoma koji prate trudnoću. Razlog za to leži u pojačanoj proizvodnji šlajma koja može uticati na kvalitet i boju glasa pa možete zvučati drugačije nego pre trudnoće. Pojačana proizvodnja šlajma glavni je krivac i za promene u ukusu i mirisu.

Jeste li vi tokom trudnoće iskusili neke od ovih simptoma?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar