Menu 

Kuvanje sa vinom je mnogima već koliko-toliko poznato, ali kada vam kažu da kuvate sa pivom, to je već malo klimaviji teren.

Ne zamišljajte ga samo uz roštilj, pivo ima obično manje alkohola do vina i lakši ukus, koji može odlično da se uklopi u neka jela. Treba smao znati koja.

Kao i sa vinima, nije svejdeno da li koristite u pripremi jela tamno ili svetlo pivo, jer imaju različit ukus i aromu. Neko opšte pravilo je da pšenična svetlija vina idu dobro uz jela od piletine i morsku hranu, a tamnija, posebno crna uz svinjetinu, govedinu ili jagnjetinu.

Pivo je odlično i za deserte (pročitajte – Sladoled od piva). Koristite voćna piva uz sorbet ili slasne kuglice ili neko tamno, koje malo vuče na kafu ili čokoladu uz sladoled od čokolade.

meso i pivo

Pohovanje

Ako pohujete, recimo škampe ili prstenove od luka, zamenite vodu u smesi sa svetlim pivom. Pohovana hrana će potamniti lepše i brže, a biće i izdašnija.

Gulaši i marinade

Pivo je odlična zamena za bujon i vino u gulašima, sosevima i sličnim jelima. Dodajte ga goveđem gulašu i nećete se pokajati – koristite tamno pivo. Ako dinstate sos ili gulaš sa ribom ili piletinom dospite svetlije, pšenično pivo.

Jagnjetinu možete marinirati u smesi tamnog piva, luka i mnogo bibera. Marinadu odbacite posle i meso pripremite kao i obično. Za razliku od vina, sa pivom ne morate misliti na vreme mariniranja – meso može da stoji u marinadi mnogo duže. Kruži priča da neki majstori kuvanja goveđe meso pre pripreme drže u pivu par dana.

pivo i jastogHleb

Pivski hleb je tvrde mnogi koji su ga probali izvrsnog ukusa. Pivo se koristi umesto kvasca, a najbolje je da se bazirate na svetlije vrste.

Greške

Ne mislite da su sva piva ista. Ona sadrže gorčinu i hmelj. Ako imate pivo gorkog ukusa i dodajete ga, recimo, gulašu morate ga dinstati, kuvati duže da bi se ta gorčina “razbila”. Ili, u krajnjem slučaju, bez brige, možete dodati jelu malo smeđeg šećera ili meda da izbalansirate ukuse.

Kvalitetno pivo nije često najbolji izbor za kuvanje. U većini slučajeva ona jeftinija su se pokazala boljima. Pazite samo kada pivo dodajete u peciva – moglo bi da naraste mnogo veće nego što ste očekivali, sa gulašima i čorrbama je mnogo lakše.

Da li ste već kuvali nešto sa pivom?

Sviđa nam se
Autor
Mirjana Despot
Datum
Ime
Naučite da kuvate sa pivom
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

8 komentara
 1. Maja Vasic

  Pita sa mesom prelivena pivom..najukusniji recept :)

 2. Vojtěch Paloc

  pecka

 3. Dobrila Corovic Janjetovic

  Peceno pile u rerni sa pivom, Jagnjetina iz rerne pod folijom nalivena pivom, ………….

 4. Sanja Spasic

  Da često Pravim ” mornarski lonac” od teletine sa pivom ( krompirom i crnim lukom)

 5. Akdeniz Gold

  ne mi se svica

 6. Maja Lasic Z
 7. Suzana Močnik

  jesmo mafini od crnog piva njamiiiiiii, a par sedmica nazad gulaž

 8. Angela Vukovic

  Kolacici sa pivom…

Napišite komentar