Menu 

Niste umišljali, sindrom nemirnih nogu zaista postoji iako ga povezuju sa mnogim drugim dijagnozama. Saznajte zbog čega nastaje i kako da umirite simptome.

Postoje ljudi koji vrlo često pate od ovog simptoma, ali mnogi od nas ga dožive povremeno, samo što to pipišemo nekoj drugoj dijagnozi ili jednostavno nervozi, nesanici, nemiru.

Reč je o neobičnom osećaju u nogama (ponekad i rukama), koji nas tera da automatski pomeramo noge ili da ih trljamo jednu o drugu. Ovo može biti povezano sa grčevima.

Zbog toga su “oboleli” nemirni, obično nenaspavani i umorni tokom dana. Javlja se i anksioznost, nervoza i loša koncentracija.

Dijagnoza

Ovaj problem može da pogodi jednako i žene i muškarce, pa i decu, koja to doživljavaju kao bol u nogama. Ne postoji tačan način da se uspostavi dijagnoza za sindrom nemirnih nogu, ali se obično obraća pažnja na određene simptome.

nemirne noge

 1. Neizdrživa potreba da pomerate noge, koju opisuju kao želju za istezanjem ili “treskanjem” nogu, masažom, vežbom “vožnja bicikla” ili kao bolnu.
 2. Obično se dešavaju u periodima mirovanja (kada sedite, ležite, gledate TV ili pred spavanje ili u sred sna, kada su simptomi najintenzivniji)
 3. Olakšanje, delimično, nastupa kada oboleli počne da pomera noge, da hoda ili da radi bilo koju drugu sličnu fizičku aktivnost

Može se dogoditi bez nekog posebnog razloga ili može biti povezano sa nekim obolenjem – parkinsonovom bolešću, moždanim udarom, otkazivanjem srca, varikoznim venama ili korišćenjem nekih lekova, poput onih koji se koriste protiv povraćanja ili alergija. Zanimljivo je da 60 odsto onih koji pate od ovog sindroma imaju nekog u porodici koji je imao isti problem.

Javlja se, veruju neki stručnjaci, zbog opadanja nivoa dopamina u mozgu. Nedostatak gvožđa ili anemija mogu biti takođe uzrok, jer je gvožđe potrebno za formiranje dopamina u mozgu.

Prirodna rešenja

lezanje u prirodi na travi

Prvo je potrebno proveriti da li vam nedostaje gvožđa. Ako test pokaže anemičnost popravite krvnu sliku suplementima ili hranom bogatom gvožđem (pokušajte i sa ovim sokom – Lečite anemiju sokom od cvekle).

Važno je da budete fizički aktivni i da se dovoljno krećete. Probajte sa jogom. Ne držite noge savijene dugo u jednom položaju ili ukočene. Poželjno je i da imate ritam odlaska na spavanje i ustajanja. Ovaj sindrom se može javiti i u trudnoći (jer se trudnice obično manje kreću, a često imaju manjak gvožđa). Zato je važno da se protiv sindroma nemirnih nogu borite na prirodan način.

Vrući (što toplija voda) tuš pre spavanja može pomoći. (Ne preporučuje se trudnicama – za njih je bolje da naizmenično tuširaju noge toplom i hladnom vodom). Noge trebate istrljati dobro mrežicom ili spužvom, posušiti peškirom i “uskočiti” u krevet.

Radite iskorake sa savijenjem kolena pred spavanje. Potrebno je da uradite 30-tak smenjujući noge. Ova vežba je dobra i za lepo oblikovana bedra.

stopala na belom carsafuKreme na bazi mentola ili eukaliptusa (koje se koriste za bolju cirkulaciju ili protiv reume) pomogle su mnogima. Poput tigrove masti (pročitajte i Napravite sami kremu protiv bolova „tigrova mast“). Dobro utrljajte kremu u noge i lezite u krevet. Olakšanje ćete osetiti gotovo odmah.

Možete početi piti i jabukovo sirće – 1 kašiku pre spavanja (ako možete podneti ukus). Takođe topla kupka sa gorkom soli, jabukovim sirćetom i sodom bikarbonom se pokazala delotvorna pred spavanje.

Postoji još jedan neobičan trik koji mnogi preporučuju, a to je da stavite pod plahtu ispod nogu sapun, neki prirodni. Niko ne zna zašto, ali mnogi se kunu da deluje. Dobro je, navodno, i protiv grčeva u nogama.

Ipak, najvažnije od svega je da se krećete dovoljno. Prošetajte svaki dan. Uposlite noge, pa ih onda relaksirajte tuširanjem, trljanjem ili toplom kupkom.

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
 1. Niki

  Meni jedino pomaze tusiranje nogu toplo- hladno. Znaci sto toplije i skroz hlando jedno 4-5 puta.

 2. Fehim

  Nista ne pomaze. Stopala su mi “nervozna” svake noci kad se sprema grmljavina ili kisa i u toku padanja kise. Kad je fino vrijeme bez padavina nemam nikakvih problema. Zivim pored okeana na 8 metara nadmorske visine. Na vecoj nadmorskoj visini problem se znatno smanjuje. Sta da radim? Ovo je neizdrzivo!

 3. Hristo

  Isprobao sam sve ovo sto se preporucuje,ali nista mi ne pomaze.
  Ipak setio sam se da pritisak stopala neke osobe,koja bi me mogla gaziti od noznih prstiju pa polako sve do glave,nekoliko puta otklanja simptome sindroma i odmah zaspim dovoljno dugo a ponekad i po 8 sati.
  Pomaze mi Joga,vezbe Joga Nidra i hodanje.No sve to nekoliko sati pre spavanja.
  Pozdrav svima

Napišite komentar