Menu 

Do nedostatka gvožđa ili anemije dolazi kada se broj crvenih krvnih zrnaca u krvi poprilično smanji što dovodi do lošije krvne slike. Otkrivamo vam kako nam to cvekla može pomoći u borbi protiv anemije.

Do manjka crvenih krvnih zrnaca dolazi kad ona ne sadrže dovoljan nivo hemoglobina, proteina bogatog gvožđem koji je zaslužan za crvenu boju kvi.

Simptomi anemije

Smanjeni broj crvenih krvnih zrnaca znači da manje kiseonika prolazi kroz tkivo organizma, a taj manjak kiseonika je glavni krivac za nastanak anemije. Neki od simptoma anemije  su:

 • Umor
 • Slabost
 • Bledolikost
 • Ubrzani rad srca
 • Manjak energije
 • Kratak dah

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-fresh-carrot-beetroot-table-carrots-beetroots-old-wooden-background-selective-focus-image36141168

Lečenje anemije sokom od cvekle

Sok od sirove cvekle se smatra jednim od najdelotvornijih čistača organizma i prirodnih lekova za lečenje anemije zbog visoke koncentracije gvožđa koje u sebi krije, a koje pomaže regeneraciju i reaktivaciju crvenih krvnih zrnaca, obezbeđujući sveži kiseonik i poboljšavajući krvnu sliku.

Da biste se uspešno izborili sa anemijom pored gvožđa potrebne su i dodatne količine vitamina B12 koji se može naći u namirnicama životinjskog porekla i pojedinim morskim algama. Istraživanja u Nemačkoj su pokazala da samo ispijanje soka od cvekle dva do tri puta dnevno može uspešno da leči anemiju.

Pored toga što pomaže kod anemije, ukoliko se kombinuje sa sokom od šargarepe, sok od cvekle pomaže i kod neredovnog menstrualnog ciklusa kao i kod simptoma menopauze, a pokazao se učinkovitijim od sintetičkih hormona.

Kombinacija soka od cvekle i šargarepe obezbeđuje fosfor, sulfate, kalijum i ostale alkalne elemente pored visokih količina vitamina A.

Kako napraviti sok od cvekle i šargarepe

Osnovni sastojci:

 • Šargarepa
 • Cvekla
 • Povrće po izboru

Cveklu i šargarepu operite pod hladnom vodom, i nečistoće operite uz pomoć male četkice. Ako niste sigurni da je povrće organskog porekla odstranite mu koru, iseckajte na kockice i stavite u sokovnik ili blender dok ne dobijete tečnost.

Ako želite uneti što više nutrijenata preporučuje se da povrće sameljete u blenderu, a dobićete teksturu nalik šejkovima. Za popravljanje ukusa i dodatne vitamine pored šargarepe i cvekle koristite jabuke, celer, spanać, sveži ananas, kokos, krastavac. Ako je sok previše gust, dodajte malo vode da se lakše samelje, zaslađivači se ne preporučuju.

Upozorenje: sok od cvekle ne bi trebalo uzimati u velikim količinama, jer je toliko snažan da može izazvati mučninu. Na primer, pomešajte 0,5 dl soka od cvekle sa 2 decilitra soka od šargarepe. Ako pijete čisti sok od cvekle bez dodataka nemojte piti viš od 0,8 decilitara od jednom.

Za anemiju pored soka od cvekle u ishranu uvrstite i namirnice koje su prirodno bogate gvožđem.

Meso – sve vrste mesa su bogate gvožđem, ali u crvenom mesu njegova koncentracija je najveća i ljudi koji ga redovno konzumiraju obično nemaju nedostatak gvožđa. Problem kod crvenog mesa jeste što pored gvožđa sadrži i zasićene masti koje su povezane sa nastankom raka i srčanih obolenja. Preporučuje se konzumiranje crvenog mesa u manjim količinama 2-3 puta nedeljno.

http://www.dreamstime.com/stock-images-healthy-grains-close-up-image-mixed-image37128414

Žitarice – za vegetarijance i vegane glavni izvor gvožđa su žitarice , a najbolje su one od celovitog zrna kao što su:

 • Zob
 • Divlja riža
 • Kinoa
 • Ječam
 • Proso
 • Bulgur pšenica
 • Basmati riža

Voće i povrće – voće i povrće su namirnice najmanje bogate gvožđem , ali zbog vitamina C koje sadrže oni potpomažu apsorpciju gvožđa u organizam, zato je važno da voće i povrće jedemo uz meso.

Mahunarke – mahunarke su obično bogate gvožđem, ali budite svesni da su one inhibitori gvožđa i potrebno ih je namakati u vodi najmanje 4 sata pre kuvanja, a najbolje bi bilo preko noći

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
 1. Vera Zika Ivanovic

  <3 <3 <3

 2. Bijanka Stevic

  Ba sam jutros rendala cveklu i sargarepu, a mnogo je ukusnije kad se doda i sok od pomorandze…

Napišite komentar