Menu 

Svakodnevna fizička aktivnost je od velike važnosti čak i kad je napolju hladno kada je moramo priznati veoma teško pronaći motiv za izlazak iz kuće, a kamoli trčanje ili brzu šetnju. Mi vam donosimo više nego dobre razloge zašto bi trebalo da vežbate napolju čak i zimi.

Najlakše je naći izgovor, pravi izazov je ostati motivisan i redovno odlaziti na tračanje čak i kad je napolju minus. Sigurni smo da će vam razlozi zbog kojih bi trebalo da vežbate olakašati da pronađete motivaciju.

Vežbanje zimi je efektivnije. Ako trčite, hodate ili vozite biciklo kad je napolju hladno telo treba da uloži poseban napor da bi se zagrejalo i na taj način sagorevate mnogo više kalorija nego kad trčite u toplijim uslovima. Obavezno obucite nekoliko slojeva lagane odeće koja će vas utopliti, ali vam neće predstavljati teret.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pomaže kod zimske depresije. Naučno je dokazano da ukoliko provodite više vremena napolju manje su šanse da će vas uhvatiti zimska depresija i bićete bolje raspoloženi. Posebno se preporučuje onima koji su skloni depresivnim stanjima i koji su ranije patili od sezonskih depresija.

Čim se pojavi zimsko sunce odmah izađite napolje zajedno sa decom za dnevnu dozu vitamina D, ali i za podizanje nivoa serotonina.

Štiti od prehlade i gripa. Prehlada i grip će vas sigurno pre uhvatiti ako previše vremena provodite u zatvorenim prostorijama umesto napolju. Provodite više vremena na svežem zimskom vazduhu zajedno sa decom iz dva bitna razloga:

Prvi je što vreme provedeno napolju tokom zime smanjuje rizik od prehlade i gripa, a drugi je što je naučno dokazano da fizička aktivnost zimi jača imunitet.

Više energije, bolji san. Sivo i hladno zimsko vreme može uticati i na kvalitet sna, a u tome će vam sigurno pomoći redovna vežba. Isto tako, vežbanje će vam obezbediti i višak energije da lakše pregurate tmurne dane na poslu.

Ako nemate vremena za vežbanje, prošetajte napolju na pauzi za ručak, umesto da ostajete u kancelariji ili odlazite do obližnjeg kafića na kafu.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Poboljšava pamćenje i koncentraciju. Šetnje po hladnoći oslobađaju od stresa i sigurno poboljšavaju raspoloženje. Nedavna istraživanja su otkrila da šetnja po zimi ima gotovo jednak uticaj kao i meditacija i na taj način poboljšavate pamćenje i koncentraciju. Zato je jako važno da šetate sa decom školskog uzrasta.

Poboljšava ravnotežu i jača mišiće. Kada vežbate napolju tokom zime možete naići na razne prepreke koje će uticati na vašu ravnotežu i pojačati intenzitet vežbanja. Tu su klizave staze, rupe u snegu… Za klince, sjajna zimska vežba može biti grudvanje, sankanje i penjanje po snežnim bregovima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar