Menu 

Sasvim je normalno da bebe i mala deca prolaze kroz faze u kojima ćete imati probleme sa spavanjem. Ako ste primetili da iz noći u noć vodite bitku oko spavanja sa vašim mališanom možda je vreme da pomoć potražite u hrani.

Naučno je dokazano da određena hrana utiča na to da lakše i bolje spavamo, a to možete iskoristiti i kad su u pitanju deca. Ali, pre nego pokušate sa nekim od namirnica koje ćemo vam preporučiti proverite da li su deca alergična, posebno ako im dajte namirnicu po prvi put.

dreamstime_s_26043757

Čaj od kamilice

Kamilica je biljka koja se od svih biljaka najduže koristi za umirenje i pomoć pri spavanju. Pre spavanja skuvajte vašem detetu šolju kamilice i malko je zasladite šećerom ili medom (ako je dete starije od godinu dana), ostavite da se prohladi pa dajte detetu pola sata pre spavanja. Kupujte čajeve koji su namenjeni samo deci.

Triptofan

Triptofan je amino kiselina koja uzrokuje pospanost, a najviše je ima u ćuretini. Pored ćuretine nalazi se u mleku, siru, orašastim plodovima, jajima i mahunarkama. Neka večernja užina vašeg deteta sadrži neku od ovih namirnica i nećete imati problema sa spavanjem.

dreamstime_s_10990420

Više ugljikohidrata – manje proteina

Ovo je magična kombinacja koja će vašem detetu pomoći da lakše zaspe i ne budi se tokom noći. Ovu kombinaciju uključuju jabuke sa puterom od kikirikija, krekeri od celovitih žitarica i sir, pecivo sa krem sirom ili kornfleks i mleko. Sasvim pristojni predlozi za večeru, zar ne?

Banane

Banane su bogate hormonima koji podstiču san i mineralima. Na prvom mestu tu su melatonin i serotonin  koji pomažu da se smirimo i regulišu ciklus spavanja, a sadrže i magnezijum koji na prirodan način opušta mišiće.

dreamstime_s_19999143

I na samom kraju preporučujemo staro, dobro, toplo mleko koje zbog kalcijuma koje sadrži pomaže telu da bolje procesuira triptofan, a malo podiže temperaturu tela što će vašim klincima takođe pomoći da zaspu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar