Menu 

Promena stila života i pravilna ishrana povećavaju vaše šanse za začeće. Evo kako da se pripremite ako planirate da proširite porodicu.

Sam proces podrazumeva i odbacivanje nekih loših navika, ali i usmeravanje na određenu hranu.

Stil života

Shvatite ovaj period kao pripremu tela za trudnoću. Prema mišljenju nekih stručnjaka šanse za začeće se povećavaju ako pripremite telo na pravi način – bez stresa, zdravom ishranom, uređenim životom, fizičkom aktivnošću i sa mnogo pozitivne energije i smeha.

bebi patike zelene

Na prvom mestu morate se rešiti svih nezdravih navika, koje možda imate. Verovatno nije ni potrebno napominjati, ali se uvek ističe da su droge, pored toga što su ilegalne i loše po zdravlje, vrlo loše i za samo začeće. Istraživanja su pokazala da droge utiču na kvalitet i kvantitet sperme, te da može doći do problema u razvoju bebe u materici.

Cigarete su sasvim jasno štetne, jer utiču na zdravlje, troše vaš organizam (kada su mu potrebni svi nutrijenti i snaga), ali i smanjuju dotok kiseonika do bebe. Može se dogoditi da se beba rodi sa malom težinom, ali i druge komplikacije. Zato ako planirate bebu obavezno prvo ostavite cigarete.

Što se tiče alkohola mišljenja su podeljena. Međutim, većina se slaže da možete popiti čašu ili dve, recimo, vina ili piva s vremena na vreme, posebno ako vas to opušta.

Kofein u trudnoći nije preporučljiv, jer može uticati na razvoj deteta. Pred začeće je najbolje da lagano smanjujete unos kofeina. Tu ne mislimo samo na kafu. Kofeina ima i u toploj čokoladi, kakau i određenim napicima.

Pored navednih zabranjenih stvari grupi se pridružuju i veštački zaslađivači. Obično se savetuje da ih odbacite, ali neki doktori ih dozvoljavaju u umerenim količinama.

test trudnoce urin

Hrana koju biste obavezno trebali jesti

Proteini su ekstremno važni. Sveže meso, bez masnoće – svinjetina, živina i riba trebalo bi da bude gotovo svaki dan na vašem meniju. Neka ga bude bar oko 150 gr na dan. Ipak, kuvajte ga ili pecite na manje masnoće.

Orašasti plodovi i semenke su obavezni. To su vaše osnovne zamene za sve grickalice. Jedite u međuobrocima bademe, orahe, kikiriki, semenke suncokreta, lanene, … Oni će vam pomoći da suzbijete žudnju za brzom hranom i slatkišima, a dobićete “paket” zdravih masti.

zitarice kasika

Celovite žitarice uključite više u ishranu i napravite dobre zamene. Jedite ovesene pahuljice sa lešnicima i grožđicama (bez šećera), birajte hleb od celovitog zrna umesto običnog belog, med umesto šećera, divlju rižu umesto obične bele.

Treba vam i 5 do 8 porcija voća i povrća na dan (porcija može biti jedna voćka). Trudite se da ih većinom jedete u sirovom obliku, a ako ih pripremate radije ih obarite na pari da zadrže što više harnjivih satsojaka i enzima, koji se gube pečenjem.

Jedite narandžasto i žuto voće (puno beta-karotena); konzumirajte mrkve, kajsije, breskve, nektarine, papaju, mango i dinje. I jabuke (poželjno one domaće, neprskane) uvrsitite na svoju listu, jer su pune vitamina C, kao i citrusno voće. Moćne antioksidante ćete naći u borovnicama, brusnicama, malinama, jagodama, …

Od povrća vrlo vam je važan i zeleniš: spanać, rašatan, kelj, zelena salata, blitva, …

Od ulja pređite na maslinovo ili avokadovo.

Prenatalni vitamini

Ženama se obično i pred začeće savetuje uzimanje folne kiseline, ali dodatni vitamini. Savetujte se sa lekarom koje biste suplemente mogli uzimati, a vitamine iz hrane uzimajte putem zeleniša, citrusnog voća, orašastih plodova, žitarica, kivija, …

Idealna težina

Za žene koje žele da zatrudne nije poželjno ni da imaju višak, a ni manjak kilograma. Majke koje su premršave obično rađaju decu sa manjom kilažom, ali i teže mogu da zatrudne. One koje imaju višak kilograma imaju problem sa ovulacijom i trebale bi da smršaju pred začeće. Stručnjaci savetuju da lagano gubite kilograme – tek pola ili 1 kg sedmično dok ne dostignete idealnu težinu.

Ovo je period u kom trebate uživati, biti opušteni, nasmešeni i bez stresa. Cenite svoje telo, ojačajte ga vežbama, štenjama. Ojačajte i ruke, jer će, dok se okrente taj period začeća i trudnoće proći, a vi ćete držati svog anđelka u rukama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar