Menu 

Trudnoća je zaista poseban period u životu svake žene. Ona nam donosi posebne životne izazove koji su nam potpuna nepoznanica, ali to ne znači da zbog njih treba da se nervirate. Pratite naše savete i oslobodite se stresa tokom trudnoće.

U današnje vreme retke su osobe koje nemaju stres u životu, ali ako ste pod prevelikim stresom tokom trudnoće to može imati velikog uticaja po zdravlje vas i vaše bebe.

Pojedina istraživanja su utvrdila vezu između stresa tokom trudnoće sa prevremenim porođajem kao i sa malom porođajnom težinom bebe.

dreamstime_s_20389354

Podrška

Količina podrške koju dobijate tokom trudnoće od vama bliskih ljudi direktno utiče i na količinu stresa. Ako je podrška skromna verovatno ćete se osećati usamljeno i depresivno što nikako nije dobro za vaše zdravlje.

S druge strane iako je trudnoća period sreće i slatkog iščekivanja za većinu parova, promene i prilagođavanje novonastaloj situaciji može izazvati dodatni stres bez obzira na ljubav i pažnju koju dobijate.

Žene koje su pod stalnim stresom tokom trudnoće trebalo bi da pronađu zdravi  način da se izbore sa njim. Mi ćemo vam dati nekoliko jednostavnih saveta.

Pričajte o tome

Od skupljanja u sebi nećete dobiti apsolutno ništa. U ovom periodu važno je da sa ljudima koji su vam bliski podelite sve što vam je na duši pa čak i one najbanalnije strahove. Na glas recite sve brige koje vas more u vezi poroda, same trudnoće pa sve do vaspitanja deteta.

Ako iz nekog razloga nemate podršku partnera što više se družite sa porodicom i prijateljima.

dreamstime_s_30942195

Informišite se

Upišite kurs na kome ćete naučiti sve što vas zanima o svim promenama koje vas u trudnoći očekuju kao i  samom porodu. Pozitivna strana ovih kurseva je što ćete se družiti sa trudnicama koje proživljavaju isto što i vi i sa kojima ćete moći deliti svoja iskustva i strahove.

dreamstime_s_28074403

Odmarajte, opuštajte se i vežbajte

Lagana vežba je nešto što nikako ne bi trebalo da zanemarite čak ni u trudnoći. Fizička aktivnost će vas efektno osloboditi stresa, a ujedno će vas održati u fit formi tokom cele trudnoće.

Pronađite nove načine koji će vas relaksirati, a neće loše uticati na vaše i zdravlje vaše bebe. Obezbedite sebi dovoljno sati sna, čitajte knjige, slušajte opuštajuću muziku, posećujte mesta koja vas opuštaju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Saznajte

Ovo je jedan od sigurno najjednostavnjih kolača koje možete pripremiti, a što je najvažnije zaista je ukusan. Evo kako da pripremite francusku pitu od kokosa.