Menu 

Trudnoća je zaista poseban period u životu svake žene. Ona nam donosi posebne životne izazove koji su nam potpuna nepoznanica, ali to ne znači da zbog njih treba da se nervirate. Pratite naše savete i oslobodite se stresa tokom trudnoće.

U današnje vreme retke su osobe koje nemaju stres u životu, ali ako ste pod prevelikim stresom tokom trudnoće to može imati velikog uticaja po zdravlje vas i vaše bebe.

Pojedina istraživanja su utvrdila vezu između stresa tokom trudnoće sa prevremenim porođajem kao i sa malom porođajnom težinom bebe.

dreamstime_s_20389354

Podrška

Količina podrške koju dobijate tokom trudnoće od vama bliskih ljudi direktno utiče i na količinu stresa. Ako je podrška skromna verovatno ćete se osećati usamljeno i depresivno što nikako nije dobro za vaše zdravlje.

S druge strane iako je trudnoća period sreće i slatkog iščekivanja za većinu parova, promene i prilagođavanje novonastaloj situaciji može izazvati dodatni stres bez obzira na ljubav i pažnju koju dobijate.

Žene koje su pod stalnim stresom tokom trudnoće trebalo bi da pronađu zdravi  način da se izbore sa njim. Mi ćemo vam dati nekoliko jednostavnih saveta.

Pričajte o tome

Od skupljanja u sebi nećete dobiti apsolutno ništa. U ovom periodu važno je da sa ljudima koji su vam bliski podelite sve što vam je na duši pa čak i one najbanalnije strahove. Na glas recite sve brige koje vas more u vezi poroda, same trudnoće pa sve do vaspitanja deteta.

Ako iz nekog razloga nemate podršku partnera što više se družite sa porodicom i prijateljima.

dreamstime_s_30942195

Informišite se

Upišite kurs na kome ćete naučiti sve što vas zanima o svim promenama koje vas u trudnoći očekuju kao i  samom porodu. Pozitivna strana ovih kurseva je što ćete se družiti sa trudnicama koje proživljavaju isto što i vi i sa kojima ćete moći deliti svoja iskustva i strahove.

dreamstime_s_28074403

Odmarajte, opuštajte se i vežbajte

Lagana vežba je nešto što nikako ne bi trebalo da zanemarite čak ni u trudnoći. Fizička aktivnost će vas efektno osloboditi stresa, a ujedno će vas održati u fit formi tokom cele trudnoće.

Pronađite nove načine koji će vas relaksirati, a neće loše uticati na vaše i zdravlje vaše bebe. Obezbedite sebi dovoljno sati sna, čitajte knjige, slušajte opuštajuću muziku, posećujte mesta koja vas opuštaju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar