Menu 

Stare gume sa vozila predstavljaju jedan od najvećih i najproblematičnijih izvora otpada. Reciklirajte ih, zabavite se i napravite korisne stvari.

Gume često ne traju dugo, habaju se, a otpad se samo gomila. Prosječno se, godišnje, odbaci jedna guma po osobi u svijetu. To je ogroman broj.

Zato, reciklirajte. Kada vidite šta sve možete sa njima, nikada vam više neće pasti na pamet da gumu bacite. I prije smo pisali o načinima recikliranja i pominjali smo gume, ali ovaj put donosimo nove ideje.

Reciklirajte uz nove ideje

Najčešće ih upotrebljavamo kao improvizovane saksije za cveće ili povrće. Farbamo ih i ukrašavamo cvjetnim uzorcima i divan su ukras u dvorištu. Samo stavite na dno gume komad plastike ili drveta (sa izbušenim rupicama), napunite gume zemljom i posadite cvijeće ili povrće.

Možete ih poredati u visinu, jednu na drugu, ofarbati, ukasiti i u rupu staviti visoku saksiju.

Zanimljiv projekat je svakako i mala stolica za ljuljanje. Potrebno je da gumu presiječete po pola, stavite daščicu (nalijepite ili zašarafite), sve to prefarbate i dobili ste divan stočić na ljuljanje. (Pogledajte primjer u galeriji) Djeca će biti oduševljena.

Kada vidite staru i “ofucanu” gumu teško da ćete pomisliti kako bi se ona dobro uklopila u vaš dnevni boravak. Reciklirajte sa malo sa crvene boje, dve gume i okruglim staklom, i dobićete vrlo moderan sto.

U vrtu ih možete iskoristiti na još jedan način. Takođe za gajenje cvijeća, ali potrebno je da ih objesite na zid i u njima sadite svoje cvjetne puzavice.

Još jedna fenomenalna vrtna ideja, nema, doduše, direktne veze sa gumama, ali ima sa točkovima bicikla. Sigurni smo da ćete “instalirati” ovaj “držač za puzavice” od starog točka bicikla. U galeriji ćete pronaći ideju. Ovo je sigurno jedan od top eco-friendly trikova za vrt.

Pogledajte još ideja za recikliranje. Ovaj put su u pitanju kućice za ptice.

 

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. JV

    Da li se ovo neko zeza sa prvom slikom bas lepog buketa uokvirenog ovom starom gumom…:)
    Mislim, stvarno, bas sam se nasmejala.

Napišite komentar

Zdravlje

Tradicionalno sirup od koprive se koristi za čišćenje krvi, ali je i ukusan i osvežavajuć napitak ako ga pomešate sa gaziranom vodom i malo leda. Naučite kako da ga napravite. Piši!