Menu 

Proleće nam sasvim polako i stidljivo kuca na vrata, ali mi ne sumnjamo da će se uskoro pojaviti u svom sjaju i obasjati nas suncem. Sa prvim zrakama sunca dolaze i nove obaveze, posebno za baštovane i ljubitelje organskog uzgoja biljaka. Danas vam donosimo nekoliko baštovanskih trikova koji će vam sigurno biti od koristi ovog proleća.

Nije važno da li ste već iskusni baštovan ili ste baštovan početnik, sigurni smo da ćete među našim savetima i trikovima pronaći nešto za sebe.

Sadnice režite na pravi način

Ako listove neke biljke želite ponovno zasaditi veoma je važan način na koji ćete ih otseći da bi ponovno pustili žilice.

Pogledajte fotografije:

sadnice

Posadite sadnice u kori limuna i ljuskama jaja

sadnice možete posadieti u ljuskama jaja, kori limuna ili narandže. Ppored toga što ćete ponovno iskoristiti nešto što će završiti u smeću sadnice će bolje uspeti jer će dobijati potrebne nutrijente od jaja i kore voća.

limun

jaja

Napravite malu viseću baštu

Ako nemate previše mesta u dvoruištu, ili uopšte nemate dvorište možete napraviti malu viseću baštu pomoću plastičnih posuda i žičanih polica koje obično koristimo u kupatilu. Savršeno za manje plodove poput začinskog bilja, zelene salate, spanaća…

viseća

Obogatite zemjište ostacima kafe

Talog od kafe nemojte bacati već ga skupljate i pomešajte sa zemljištem pre nego posadite prve sadnice. Kafa će zemlju obogatiti nutrijentima i učiniti je plodnijom.

kafa

Voskom za poliranje premažite alat

Vosak za poliranje automobila iskoristite da njime premažete vaš baštovanski alat, makaze, motike, lopate.

vosak

Testirajte seme

Ako seme predugo stoji u ostavi možda više nije upotrebljivo, a to ćete lako proveriti. U plastičnu posudu poslažite nekoliko slojeva pairnih ubrusa, navlažite ih vodom i odozgo poslažite semena. Ako nakon nekoliko dana počnu puštati klice, spremna su za sadnju.

seme

Dečije pelene za čuvanje vlage

Na dno saksija sa cvećem, stavite nekoliko jednokratnih pelena da bi zemljište duže ostalo vlažno.

vlaga

Epsom so umesto veštačkog đubriva

Da ne biste kupovali veštačka đubriva koristite epsom ili gorku so.

so

Banane za ruže

Kore banana su veoma bogate kalijumom koji je od velikog značaja za dobar rast ruža. Sameljite ih ili iseckajte i pomešajte sa zmljom gde su vam posađene ruže i ove godine će biti lepše i bogatije nego ikad.

banane

Izvor: http://diply.com

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar