Menu 

Vrijeme je sve toplije i svi se okrećemo vrtu i baštama. Unesite dašak osvježenja sa ovim vodenim vrtom, odnosno jezerom u posudi.

Lako ga je napraviti, a biljke su poprilično izdržljive i uvijek ih možete zamijeniti ili dodati nove.

Potrebno je da prvo odaberete posudu. To može biti bure, ali i keramičke posude ili limene kante. (Neki ljudi su čak upotrebljavali stare kade, koje su na vrlo kreativan način uklopili u izgled svog vrta. Možete je, recimo, ukopati u zemlju i tako napraviti svoje malo jezero). Možete posude i obložiti specijalnim materijalom za vrtna jezera, geotekstilom. Posude moraju biti minimalno 10 cm duboke, jer je to minimalna dubina za rast biljaka.

Morate imati na umu da će posuda, klada bude puna vode biti teška, zato lokaciju odmah odaberite.

Kada budete birali biljke, pazite da ih dobro grupišete. Recimo, visoke i “šiljate” biljke udružite sa manjima, poput vodenih ljiljana. Takođe, ne pretrpavajte posudu. Vaše vrtno jezerce mora biti vjerna kopija pravog jezera. Od biljaka možete nabaviti: rogoz, vodeni zumbul, lotosov cvijet, razne plutajuće biljke, trave, …

U nekim jezercima ćete morati dodati i zemlju, jer postoje biljke koje zahtevaju takve uslove (Foto uputstva ćete pronaći u galeriji).

Vodu iz česme možete koristiti samo ukoliko je njena pH vrijednost između 6 i 6,5. Inače, idealna je meka kišnica. Preporučljivo je i da popunite jednu trećinu posude šljunkom.

Da se alge ne bi nagomilale u vašem jezercetu, potrebno je da od cvijeća odaberete i vodene ljiljane ili vodenu salatu, koja obogaćuje vodu kiseonikom i održava ekosistem.

Plutajuće biljke bacaju sijenku na vodu, pa tako i onemogućuju brži razvoj algi.

Vodu nije potrebno mijenjati često, moraćete vjerovatno, dosipati novu, posebno za vrijeme vrućih ljetnih dana.

Pročitajte i kako da još uredite baštu i Unesite više svjetla i romantike u vaš vrt.

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
  1. Aronia Aronis Serbia

    Zapatis i pirane … ;-)

  2. Branimir Bakalic

    A uvece lepo UHLADIS I OPERAS- noge sa ZABAMA , [nebjose za Komarce njih SREDE zabe]

  3. Dita Stamenkovic

    Lepo, al privlaci komarce.

Napišite komentar