Menu 

Proljeće je vrijeme kada svi želimo da od svog dvorišta napravimo mali raj, da „otresemo“ prašinu duge zime. Pogledajte koji su to novi trendovi u vrtlarstvu.

Mirisno cvijeće

Kada uređujemo dvorište ili vrt, pri odabiru cvijeća, obično pazimo na izgled, ali ove godine malo više pažnje obratite na mirise. Posadite cvijeće, koje će oko vašeg doma širiti najljepše miomirise.

 

Tulipani

Iako kratko traju, najljepši su ukras dvorišta. Možete se igrati sa njima, posaditi ih u krugove, u više različitih boja i kombinacija.

Ljekovito bilje

Ukoliko to već niste učinili, ove godine morate pronaći kutak u dvorištu, koji će biti obezbijeđen za vaše ljekovito bilje. Kamilica, menta, žalfija, … Neka one „rade“ u vašoj novoj prirodnoj apoteci. (Ovdje saznajte kako da napravite svoj ljekoviti vrt)

Čuvanje sjemena

Nekada su to naše bake radile, a majke gotovo zaboravile. Vratimo se u prošlost. Samoodrživ vrt je novi trend, koji ćemo svi rado prihvatiti. A, i u toj maloj pažnji čuvanja sjemena leži jedan lijep osjećaj da potpuno sami stvarate nešto veliko.

Staze

Propusne podloge su se vratile. Vrlo su korisne, jer propuštaju vodu i nema zadržavanja tečnosti na betonu. Uz to, korijenje drveća koje se nalazi pored propusne podloge, pošto dobija vodu i vazduh, raste nadole i širi se horizontalno, umjesto da teži površini i savija i lomi trotoar.

 

Viseće korpe

Neka vaše cveće visi na saksijama ili na umjetnim stablima. Viseće korpe su kao pokretne viseće bašte. Lebde u vazduhu i na sve strane pokazuju svoju raskoš. Praktično su rješenje za gajenje biljaka tamo gdje za njih nema prostora na zemlji, naročito ako vam je veliki dio dvorišta popločan.

Piši!
Širi dalje!

6 komentara
 1. Ivana Kodrić via Facebook

  lepo

 2. Zlatija Đurić via Facebook

  ko iz bajke kuća

 3. Ivana Culibrk via Facebook

  Bas i nisu nove ideje. Klasika!

 4. Ljiljana Jokovic via Facebook

  Da, samo ako imate poštene komšije, moja mama je čuvala stara semena, ali vremenom, komšije oberu sve plodove, pa smo ostale bez mnogih starih autohtonih sorti povrća

 5. Ljiljana Djusic via Facebook

  dobr ideje

 6. slavica

  Pogledala predloge i ostala fascinirana koliko je to prelepo.

Napišite komentar